L’últim debat sobre l’estat de la ciutat d’aquest mandat ha evidenciat la soledat de l’alcaldessa, Ada Colau, que ha rebut l’embat de tota l’oposició sense excepcions. En un debat amb aires de balanç de mandat, Colau ha posat sobre la taula diverses dades per evidenciar que “malgrat tot, Barcelona funciona”, però des de l’oposició s’ha esbroncat l’alcaldessa per les polítiques de seguretat i d’habitatge, entre altres qüestions.

Colau ha destacat mesures que marquen “un abans i un després” a la ciutat amb el seu govern, com ara la reserva del 30 % d’habitatge protegit en les noves promocions, el dentista municipal, la nova elèctrica municipal o l’impuls a la connexió del tramvia. Tot i això, ha admès que a l’executiu municipal li queda un repte pendent: la seguretat. L’alcaldessa ha assegurat, però, que les dades demostren que “l’Ajuntament fa un esforç”. També ha instat els grups a poder aprovar el pressupost municipal i els de l’Estat i la Generalitat.

Esbroncada de l’oposició a Colau

En un discurs de to dur, Xavier Trias (PDeCAT) ha acusat l’alcaldessa de ser “la reina de l’engany i la demagògia” i de comprometre temes per al proper mandat que “no es faran”, i ha dit que la ciutat té “problemes greus” en habitatge i seguretat. Des de Cs, Carina Mejías ha qualificat d’“incompetent” el govern de Colau, a qui ha recriminat l’augment dels índexs de delinqüència.

Montse Benedí (ERC) ha dit que l’executiu de Colau s’ha dedicat a “generar problemes en lloc de solucions”, i ha assegurat que “els pocs èxits” del mandat són “gràcies a acords amb ERC”. El líder municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha situat l’alcaldessa com “el problema de Barcelona” i, en matèria de seguretat, ha recriminat a Colau que tingui “al·lèrgia a la policia i a la llei”.

Enganxada entre Collboni i Pisarello

El socialista Jaume Collboni, que, com Colau, seran els dos únics que repetiran com a candidats a les eleccions municipals, ha dit que el llegat de l’alcaldessa és “molt pobre” i que acaba el mandat “més sola, sense cap obra i amb una ciutat més insegura”. “La gent no demana dentistes, demana sortir al carrer amb normalitat”, ha etzibat Collboni. “Avui ha vingut a fer de Manuel Valls”, li ha replicat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que ha retret a Collboni que faci servir “el llenguatge del candidat de les elits”.