L’anunci de la candidatura de Joaquim Forn per a les eleccions municipals del maig del 2019 suscita molts dubtes i moltes preguntes, tenint en compte que està en presó preventiva i a les portes del judici contra el procés sobiranista. Forn s’enfronta amb penes molt altes pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics i podria ser inhabilitat. A continuació responem diverses preguntes:

  • Podrà ser alcalde o regidor si el Tribunal Suprem el condemna?

En cas que el tribunal l’acabi condemnant per rebel·lió -com demana la fiscaliaVOX– o bé per sedició -com sol·licita l’advocacia de l’Estat-, Joaquim Forn serà inhabilitat de qualsevol càrrec públic. Això vol dir que durant els anys de condemna a presó, no podrà exercir ni de regidor ni tampoc d’alcalde de Barcelona en cas que surti escollit.

  • Podrà prendre possessió del càrrec si encara no hi ha sentència?

Si no hi ha condemna i s’ha de constituir el nou l’Ajuntament sortint de les eleccions del 26-M, Joaquim Forn tindrà ple dret a prendre possessió però necessitarà autorització del Tribunal Suprem perquè, si res no canvia, estarà en presó preventiva. En aquest cas, el tribunal que el jutjarà, format per set magistrats, haurà de decidir si li dona permís per anar al consistori o bé li permet fer-ho a distància o delegant el vot.

Si això passés, es donaria una situació molt similar a la del president Carles Puigdemont, a la de l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez -a qui Llarena va denegar assistir al debat d’investidura– o de l’exconseller Turull, que tampoc no va poder anar-hi perquè el jutge Llarena va considerar que els drets que es preservaven amb la presó provisional passaven per davant de ser escollit president. Tampoc no van poder prendre possessió la resta de consellers empresonats o a l’estranger del govern Torra.

  • Té dret Joaquim Forn a presentar-se com a alcaldable?

Sí. Des del 2 de novembre del 2017, que està en presó preventiva, només té restringida la llibertat personal i els drets associats al règim penitenciari. Per exemple, Forn no podria participar en una reunió de partit a les 23 h des de la presó perquè el reglament penitenciari estableix que els presos han de ser a la cel·la molt abans. Més enllà d’això, però, el candidat a l’alcaldia té tota la resta de drets intactes, com els altres ciutadans.