Ada Colau pressupost

L’alcaldessa, Ada Colau, s’enfrontarà en el ple d’aquest divendres a la quarta reprovació en menys d’un any. En aquesta ocasió, el PDeCAT i ERC volen reprovar el govern municipal per la gestió en matèria de seguretat, després que l’últim Baròmetre semestral revelés que la inseguretat és el problema més greu de Barcelona.

Els dos grups creuen que les polítiques són “ineficaces” i que cal canviar-les, així com dotar la Guàrdia Urbana dels recursos humans, materials i de formació necessaris. Si la reprovació tira endavant, se sumarà a les tres que ja es van aprovar el 2018: sobre la crisi dels narcopisos a Ciutat Vella, sobre les finances municipals i sobre la no aprovació del pressupost per al 2019.

El debat d’aquesta reprovació arribarà en el tram final, cap a les 16 h, d’una llarga sessió que agrupa en realitat tres plens. A les 9 h arrencarà el primer plenari extraordinari amb el debat sobre l’estat de la ciutat. A les portes de les eleccions municipals del maig, aquest debat prendrà aires de balanç de mandat, i molt probablement quedarà impregnat també del debat sobre la seguretat.

Tramvia i la retirada de medalles franquistes

Pel que fa estrictament al ple ordinari del mes de gener, un dels punts destacats és la connexió del tramvia per la Diagonal. Després que l’any passat el Plenari tombés aquest projecte estrella d’Ada Colau, ara la unió dels tramvies tirarà endavant després del sí d’ERC, així com també del PSC i dels dos regidors no adscrits.

En el ple s’aprovarà definitivament la retirada de 10 medalles i distincions que va atorgar l’Ajuntament franquista, entre les quals hi ha la que es va lliurar al dictador Francisco Franco. La mesura té el suport de tots els grups, excepte el PP, que es va reservar el vot en comissió fins al plenari.

En la part d’impuls i control, tres grups (PDeCAT, Cs i PP) coincideixen a fer la mateixa petició al govern d’Ada Colau: que es donin explicacions i que s’investiguin unes filtracions per part de treballadores municipals d’operacions policials per alertar els venedors a la manta.