El Ple de l’Ajuntament ha reprovat el govern d’Ada Colau per la gestió econòmica i ha forçat la creació d’una comissió que fiscalitzarà l’execució de les inversions fins a finals de mandat. En realitat, no ha estat una sinó dues les reprovacions que ha rebut l’executiu municipal perquè s’han aprovat les proposicions de Cs i PSC que així ho demanaven. Les propostes han tingut el vot contrari de BComú, l’abstenció de la CUP i el suport de la resta de grups i els dos regidors no adscrits.

A més, el Consell Plenari ha aprovat la proposició conjunta del PDeCAT, ERC i el PSC, que preveu la creació d’una comissió per analitzar la situació financera de l’Ajuntament i avaluar l’execució de les inversions. Tots els grups hi han donat suport, excepte BComú, que hi ha votat en contra. En el debat, tots els partits han reclamat a l’executiu més transparència amb els comptes municipals i que expliqui clarament quines inversions no es podran fer en aquest mandat.

Ajustar inversions per valor de 27 M €

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha tingut un to molt dur contra l’oposició, a qui ha acusat d’indecent per parlar de retallades. Pisarello ha explicat, això sí, que si la Generalitat i l’Estat no paguen el que deuen a Barcelona i si es manté la caiguda d’ingressos actual per la plusvàlua preveuen un reducció de l’1 % de tot el pressupost el 2019, uns 27 milions d’euros. “Si això es confirma, caldrà ajustar alguns projectes, serem prudents i valents en inversió social”, ha afirmat.

En el torn de precs i preguntes al govern, l’alcaldessa ha estat interpel·lada pel PSC i ha negat cap retallada. “El que no farem és acceptar una mentida per veritat: no hi ha retallades”, ha sentenciat Ada Colau, que ha assegurat que en aquest mandat s’haurà incrementat en 800 milions d’euros la inversió i la despesa social.

L’oposició alerta de números vermells

Sònia Recasens (PDeCAT) ha dit que quan falten 10 mesos per acabar el mandat “no es reprograma, es retalla per no fer dèficit” i ha acusat el govern d’inflar els ingressos per cobrir despeses. Des de Cs, Carina Mejías ha dit que el balanç de la gestió de Colau és “un frau social i una ruïna econòmica”. “Si han de retallar, retallin en despesa publicitària”, ha etzibat Alfred Bosch (ERC), que ha intentat sense èxit saber quines inversions no es faran.

El líder socialista, Jaume Collboni, ha dit que “un govern d’esquerres ha de ser curós, transparent i solvent amb els recursos públics” i ha acusat l’equip de Colau de “falta de rigor i incompetència”. Des del PP, Xavier Mulleras ha dit que la comissió que es crearà permetrà a l’oposició intervenir els comptes i ha fet un símil amb el 155.

Eulàlia Reguant (CUP) ha insistit a demanar transparència al govern i ha repartit les culpes també al PSC perquè va ser a l’executiu mentre s’elaborava el pressupost del 2018. El regidor Gerard Ardanuy (Demòcrates), ha dit que el govern “s’ha enganxat els dits” per haver arriscat pressupostàriament. L’altre regidor no adscrit, Joan Josep Puigcorbé, ha reiterat la demanda de transparència al govern amb les finances municipals.