L’alcaldessa, Ada Colau, ha anunciat que anirà a Madrid quan es faci el judici als líders i polítics independentistes per fer visible el rebuig de l’Ajuntament a un procés que es fa “en condicions d’injustícia”. Colau ha explicat que en les visites recents als presos ja els va expressar la voluntat d’anar a Madrid, tot i que no ha concretat si entrarà dins a la sala del judici o bé si es quedarà a les portes del Tribunal Suprem. “Valorem el moment oportú”, ha dit.

Colau ha fet aquest anunci acompanyada per familiars d’alguns dels presos, que aquest dijous han estat rebuts a l’Ajuntament, al costat d’entitats en defensa dels drets humans. L’alcaldessa ha comparegut també amb els grups municipals (BComú, PDeCAT, ERC, CUP i els regidors no adscrits) que donaran suport a la declaració institucional que es portarà al ple d’aquest divendres per expressar el rebuig de l’Ajuntament al judici del procés.

Masvidal: “És un judici contra la democràcia”

Laura Masvidal, parella de l’exregidor i exconseller Joaquim Forn, ha parlat en nom dels familiars dels presos i ha agraït la declaració que impulsa l’Ajuntament. “És un judici contra la democràcia”, ha dit Masvidal, que ha afegit que els familiars estan preparats per afrontar-lo i fer evident “el retrocés democràtic i la vulneració de drets”. “Que ho vegi tothom”, ha sentenciat.

Darrere d’un faristol amb un llaç groc, l’alcaldessa ha dit que en el judici del procés “està en joc l’estat de dret i els valors de la democràcia”. Colau ha reiterat que el judici es basa en “acusacions infundades” i que la intenció de l’Ajuntament és traduir la declaració institucional del ple per fer-la arribar a instàncies europees i organismes internacionals.

Jaume Asens: “Trobem a faltar el PSC”


El tinent d’alcalde Jaume Asens ha lamentat que el PSC no subscrigui la declaració institucional, que ha dit que “defensa els valors de l’estat de dret que considerem que està amenaçat”. En un comunicat, el líder municipal socialista ha expressat respecte als presos i als seus familiars, i ha acusat l’alcaldessa de permetre “la instrumentalització de l’Ajuntament”.

Xavier Trias (PDeCAT) ha fet una crida a la fiscalia a reflexionar les acusacions “absolutament lamentables”. Des d’ERC, Montse Benedí ha advertit que el judici no va només contra la independència, sinó “contra la llibertat d’expressió i els drets fonamentals”.

Eulàlia Reguant (CUP) ha dit que el judici és “la punta de l’iceberg d’una causa general” contra els que defensen “drets bàsics”. El regidor Gerard Ardanuy ha dit que l’Ajuntament ha de fer servir “les eines democràtiques” al seu abast per denunciar aquest judici.