Al número 277 del carrer de Sardenya encara brilla el cartell de la Casa de Cádiz de Barcelona. El local en va ser la seu des del 1968, però va tancar i feia uns 10 anys que era buit fins que ara ha recuperat moviment. S’ha convertit en un alberg autogestionat per a persones sense llar: un grup de sensesostre l’ocupa des de la setmana passada per a acollir tots aquells que dormen al ras.

Es tracta del projecte Welcome Sense Sostre, abans situat uns metres més avall, al mateix carrer de Sardenya. S’han traslladat per ampliar l’acollida i disposar d’un espai propi, ja que l’anterior el compartien amb una cooperativa. De moment hi dormen 12 persones però, segons l’activista impulsor, Lagarder Danciu, té capacitat per a un centenar. Els qui ja hi viuen treballen durant el dia per habilitar el local i posar-lo a punt per estrenar-lo l’1 de desembre. Han punxat l’aigua i la llum però encara els falten recursos essencials com ara, per exemple, les dutxes.

El local és propietat de l’Ajuntament gadità i un banc

Conviuen amb autèntics vestigis de l’antiga Casa de Cádiz ─com ara quadres o rètols a l’interior que l’idenfiquen─, però també amb por de ser desallotjats. El local és de propietat compartida entre l’Ajuntament gadità i una entitat bancària i, de fet, ja han rebut un parell de visites dels Mossos d’Esquadra. Ara per ara no els han fet fora i Danciu assegura que s’hi pensen quedar una temporada llarga.

Welcome Sense Sostre, a l’ombra de la Sagrada Família

La veritat és que es troben en un lloc privilegiat: a escassos metres del temple de la Sagrada Família, un punt de la ciutat farcit de turistes i botigues de souvenirs. Només esperen que aquest fet no els trenqui l’objectiu: que cap persona dormi al ras aquest hivern. Denuncien que amb l’ajuda d’administracions i entitats socials no n’hi ha prou i fan una crida al veïnat perquè els porti roba, menjar, material d’higiene i electrodomèstics.