A partir d’aquest any, els ciutadans podran saber on han anat a parar els diners recaptats per la taxa turística. L’Ajuntament han anunciat que des d’aquest gener assenyalarà amb un distintiu els projectes que han estat finançats amb l’IEET, l’impost d’estades en establiments turístics. Aquest distintiu s’anirà implantant de manera progressiva i, segons el consistori, servirà per fer més transparent la gestió d’aquests recursos, i també per fer més visible el retorn del diners provinents del turisme sobre la ciutat.

L’any passat, el 2018, l’Ajuntament va gestionar nou milions d’euros provinents de la taxa turística, dels quals 2,3 milions es van destinar a projectes de millora als barris, i 830.000, a iniciatives relacionades amb el patrimoni i la cultura. Exemples d’aquestes inversions són el pla de millora de l’oferta d’autobusos durant l’estiu, el reforç dels serveis d’agents cívics i els visualitzadors, el festival Llum BCN o el concert de l’OBC a la platja de la Barceloneta.

22 milions d’euros invertits durant tot el mandat

Durant tot el mandat fins ara, des del juny del 2015 fins al 2018, l’Ajuntament ha invertit 22 milions d’euros provinents de la taxa turística. Segons ha explicat el consistori, la majoria d’aquests diners s’han destinat als districtes i a pal·liar els efectes del turisme sobre la ciutat. De fet, ara fa dos anys, el 2017, l’Ajuntament va decidir limitar l’aportació que feia a Turisme de Barcelona per promocionar la ciutat, i limitar-la a 4,5 milions d’euros i destinar-la a compensar les zones amb més pressió de visitants. També el 2017, la Generalitat va establir assignar a l’Ajuntament la meitat del que recaptava amb la taxa turística i no el 34 % com es feia fins aleshores.

Durant aquest mandat la taxa turística ha servit per finançar projectes com el reforç de les línies d’autobús D20, V15 i 59 que van cap a la platja, el servei de visualitzadors per lluitar contra l’allotjament il·legal, el Pla de convivència de Ciutat Vella, el Pla de places de Gràcia o els agents cívics que ajuden a regular espais amb gran afluència turística com la Sagrada Família.