L’últim ple de l’any a l’Ajuntament de Barcelona ha tingut un ull posat en les mobilitzacions que s’han convocat contra el consell de ministres. De fet, tot i que l’alcaldessa, Ada Colau, ha decidit mantenir la sessió, el ple s’ha celebrat sense la presència del PDeCAT, ERC ni la CUP, que l’han abandonat per donar suport a les manifestacions contra el consell de ministres.

La reunió de ministres a Barcelona s’havia de colar en els debats del ple perquè ERC volia reprovar el Govern espanyol per la celebració del consell de ministres a la ciutat. Ara bé, com que tots els regidors d’ERC han abandonat la sessió, finalment es retirarà aquest punt i el Ple no es pronunciarà sobre el consell.

Sí que s’ha parlat de seguretat i s’ha aprovat per unanimitat una proposició de Cs per reclamar més policia per Nadal. També ha prosperat el rebuig a la “via eslovena” per assolir la independència de Catalunya, amb el “sí” de Cs, el PSC i el PP, i l’abstenció de BComú.

Reprovació a Colau pel pressupost

El 2018 acaba sense haver aprovat el pressupost del 2019, que no ha arribat al plenari. L’any arrencarà amb els comptes prorrogats i, per això, el PSC ha aconseguit aprovar una reprovació al govern de Colau per no haver negociat el pressupost municipal. La proposta ha comptat amb el suport de Cs i PP, mentre que BComú hi ha votat en contra. El PDeCAT volia reclamar obrir diàleg amb els grups per aprovar els comptes del 2019, però aquest punt també s’ha acabat retirant.

Il·legalització de la Fundació F. Franco

El Ple ha aprovat una proposició de BComú per instar el Govern espanyol a prendre mesures per il·legalitzar la Fundació Francisco Franco. La proposta ha rebut el suport de BComú i PSC (la resta de grups i regidors no adscrits que hi donaven suport no eren al plenari), mentre que Cs i PP s’han abstingut.

Gemma Sendra, nova regidora d’ERC

Gemma Sendra pren possessió a l'Ajuntament

Minuts abans de l’inici del ple, Gemma Sendra ha pres possessió del càrrec de regidora d’ERC. Substitueix Alfred Bosch, que va renunciar en l’últim plenari per ser conseller. En la sessió s’ha aprovat el plec de condicions per buscar soci privat per a l’empresa mixta metropolitana Habitatge Metròpolis Barcelona. Hi han votat a favor BComú, Cs i el PSC, mentre que el PP s’hi ha abstingut.

També s’han aprovat noves Medalles d’Or al Mèrit Cultural (Assumpció Malagarriga, Jorge Herralde, Maria Dolors Bonal i Pere Portabella) i Esportiu (Joaquim Maria Puyal).