A partir del 19 de juny arriba la nova normalitat a Catalunya, posant fi a la desescalada per fases: Què es pot fer a la nova normalitat?

És una de les preguntes recurrents amb la desescalada del confinament per la pandèmia del coronavirus. Quan es podrà sortir de Barcelona? O, si visc fora, quan podré anar fins a la ciutat? Amb l’entrada de l’àrea metropolitana de Barcelona a la fase 3 es restableix la circulació sense restriccions arreu de Catalunya i per tant, els barcelonins ja poden circular a qualsevol punt de Catalunya i els catalans de qualsevol municipi poden traslladar-se fins a Barcelona.

L’obertura de la ciutat ha avançat ràpidament en les últimes setmanes. En la fase 1 ja es van unificar les regions de Barcelona ciutat, metropolitana nord i metropolitana suddesprés que el Govern espanyol acceptés la petició de Salut—. Amb la fase 2 es va permetre la mobilitat entre tots els municipis de l’àrea metropolitana, és a dir, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Baix Llobregat i una part del Maresme, i des del 8 de juny ja es pot anar a l’Alt Penedès o el Garraf, perquè també van integrar-se a la regió sanitària de Barcelona.

Autoritzada la mobilitat entre totes les regions sanitàries

La mobilitat entre diferents regions sanitàries està permesa a la fase 3 a Catalunya. La Generalitat ha permès canviar de regió sanitària dins de Catalunya —sempre que estiguin dins aquesta fase 3—, i pactar amb altres comunitats autònomes si es restableix la mobilitat entre si. Un fet que es repetirà amb l’entrada de Barcelona en fase 3 i que, a la pràctica, voldrà dir que qualsevol català es pot desplaçar lliurement a qualsevol altre municipi de Catalunya.

Amb el pas de Girona i Catalunya Central a la fase 3 aquest dilluns, només quedaven en fase 2 les regions sanitàries de Barcelona i Lleida. Aquest dijous, amb tot Catalunya en fase 3, s’acaben les restriccions a la mobilitat entre les regions sanitàries catalanes, i es pot sortir i entrar de Barcelona sense limitacions.