Museu marítim negatius port Barcelona

El Museu Marítim i la Diputació de Barcelona han adquirit el fons

de més de 3.800 negatius sobre el port de Barcelona i la costa catalana, datats entre 1942 i 1959, que es van trobar en un contenidor de Palma de Mallorca fa 16 anys. La col·lecció es podrà veure aviat en exposició, ja que és una important adquisició del Museu Marítim. L’equipament reobrirà les portes el 22 de juny.

La llarga història dels negatius fins arribar al Museu Marítim

Els negatius que el Museu Marítim incorporarà al seu fons són del fotògraf amateur Joaquin Tusquets de Cabirol. Tot i no tractar-se d’un professional, les imatges de Tusquets i Cabirol revelen el seu talent per l’enquadrament i la composició. Però el principal valor de les fotografies és històric, perquè són dels anys posteriors a la guerra civil, en una època en què les penúries econòmiques feien difícil l’adquisició de material fotogràfic.

Les fotografies van tenir un gran ressò a les xarxes socials a principis d’aquest mes de maig, quan no se sabia de quin autor eren, i molts usuaris van fer una crida per conèixer l’origen de les instantànies.

Segons va poder saber betevé, el fons estava en mans d’un fotògraf que l’havia trobat en un contenidor a Palma de Mallorca el 2004. El volia vendre al Museu Marítim, però el preu era massava elevat. Aleshores, el Museu Marítim va començar a buscar mecenes per poder adquirir la col·lecció. Finalment, s’ha arribat a un acord i la compra s’ha fet conjuntament amb la Diputació de Barcelona.

La importància històrica de les fotografies

Els 3.800 negatius, sobre plàstic, en format 6×6 i en blanc i negre, estan en bon estat de conservació

i, com diu Joan Carles Garcia Cañizares, president delegat del Consorci del Museu, l’adquisició d’aquesta col·lecció “enriquirà el discurs del Museu sobre la història marítima del nostre país i serà accessible a la ciutadania a través dels seus arxius i exposicions”. Les fotografies retraten el port de Barcelona i pobles com Montgat, Castelldefels o Sitges, així com de l’interior de Catalunya. Els negatius els van rescatar el col·leccionista Toni Amengual d’un contenidor d’escombraries, a Palma, el 2004.

[vc_column][/vc_column][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”0″ images=”675854,675847,675846,675845″ img_size=”full” onclick=””][/vc_column][/vc_row]

El fons del Museu Marítim

El Museu Marítim, que reobrirà el 22 de juny després de la quarantena, té 430.100 registres de temàtica marítima. Això inclou una col·lecció de fotografies i audiovisuals amb 350.000 registres, un patrimoni moble amb més de 8.000 registres, els fons històrics amb 40.800 registres, una col·lecció de cartografia amb 2.800 registres, la col·lecció de plànols amb 300 registres i una col·lecció bibliogràfica amb 28.200 volums.