bicicletes carrer desescalada
Foto: Xavi Calvo

ACTUALITZACIÓ: La nova normalitat a Catalunya, a partir d’aquest divendres

La recent estrenada fase 3 a Barcelona durarà tan sols unes hores. El president de la Generalitat, Quim Torra, signarà aquest dijous al matí decret que proclama el pas a la nova normalitat o “fase de recuperació”. Ho ha anunciat en declaracions a Catalunya Ràdio la portaveu del govern, Meritxell Budó, que també ha recordat que l’executiu català recupera totes les competències. Segons la consellera, a partir de les 9 h el Procicat es reunirà per fixar el nou model de gestió, que “simplificarà les normes” dictades els últims mesos, tot i que “la distància, la higiene i l’ús de mascaretes continuaran sent-ne els eixos”. Budó també ha dit que amb “molta probabilitat” hi haurà una roda de premsa al migdia per explicar-ne el contingut.

“Fase de represa, de millora o de recuperació”

Tal com va avançar fa un parell de dies la mateixa portaveu del govern, encara que l’estat d’alarma seguirà fins al dia 21 de juny, el canvi a la nova etapa a Catalunya es farà aquest mateix dijous amb una regulació pròpia. Una nova etapa que el govern català prefereix anomenar com “fase de represa, de millora o de recuperació”: “No ens agrada el concepte nova normalitat”, ha dit Budó. La fase ha de permetre a l’executiu preparar-se per si de cas a la tardor hi ha un rebrot o una segona onada. La consellera ja ha avisat que haurem de seguir convivint amb la realitat de la covid-19, i això “ens obliga a ser molt curosos”.

El Procicat continuarà sent l’organisme que estableixi els criteris de la desescalada mentre duri l’emergència sanitària. El pla de la Generalitat preveu marcar les actuacions en l’àmbit més personal, com fixar les distàncies de seguretat o l’obligatorietat de l’ús de mascaretes per evitar la propagació del coronavirus.

Després d’aquestes normes de responsabilitat personal, es treballarà en qüestions més específiques i protocols per regular activitats sectorials com els esports o les escoles. En aquesta àrea, la consellera ha dit que es continuarà apostant pel teletreball com a una eina positiva que permet la conciliació i minimitza el risc de contagi.