Cotxes en coronavirus

A partir del 19 de juny arriba la nova normalitat a Catalunya, posant fi a la desescalada per fases: Què es pot fer a la nova normalitat?

L’ordre ministerial relativa a transports publicada al BOE elimina, des de l’11 de maig, les restriccions d’ocupació de vehicles privats quan es desplacen persones que conviuen en un mateix domicili. Quantes persones poden anar en cotxe en la fase 1 de la desescalada és una pregunta recurrent.

Doncs bé, fins a l’11 de maig, per contenir el coronavirus hi havia la limitació de passatgers a ocupar dos seients per fila. Però des d’aleshores ja es poden ocupar totes les places de què disposi el vehicle, i afecta automòbils de fins a nou places. La normativa també apunta que els viatgers no hauran de fer servir mascareta en els desplaçaments.

La mesura s’aplica sense discriminació de fases. En el cas de viatjar en motocicleta, hi podran anar dos passatgers que conviuen i desapareix la condició de portar casc integral amb visera i mascareta. Sí que serà imprescindible per als desplaçaments de motoristes que no viuen al mateix domicili.

Passatgers que no conviuen: dos a cada fila

En el cas del cotxe privat, si els ocupants del vehicle no viuen al mateix domicili es mantindrà la regulació prèvia, publicada el 3 de maig, però poc difosa encara als mitjans, que limita a dos passatgers per fila de seients i sempre portant mascareta per evitar contagis. Per tant, en un cotxe de cinc places hi podran anar fins a quatre persones que no conviuen juntes.

També es manté vigent la prohibició d’ocupar el seient del copilot a transports públics com taxis i VTC. Sí que està permès que viatgin dues persones a la resta de fileres i, fins i tot, tres si conviuen en un mateix domicili.