La Generalitat ha aprovat aquest dijous el decret per passar a la nova normalitat a Catalunya que començarà aquest divendres. Així ho ha explicat el president de la Generalitat, Quim Torra, en una roda de premsa en què ha recordat que a partir d’ara és el govern el que establirà les possibles restriccions. És l’inici del que Torra considera “fase de represa” i on, segons ha assegurat, tindran especial importància reguladora la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Interior, Miquel Buch. L’anunci s’ha produït poques hores després que Barcelona i Lleida entressin a la fase 3 aquest mateix dijous.

Distància, mascareta i higiene

En la nova “fase de represa” la Generalitat estableix tres mesures imprescindibles de seguretat: dur mascareta quan convingui, rentar-se les mans sovint i mantenir la distància de seguretat.  A més, s’aixequen les restriccions de mobilitat per dins del territori i es recomana la distància interpersonal d’un metre i mig. Sobre l’obligatorietat o no de dur mascareta, la consellera Vergés ha explicat que ho serà sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat a l’aire lliure i, sempre, en espais tancats.

Aforaments, només fins al 25 de juny

Pel que fa a l’aforament, el decret els regula només fins al dia 25 de juny: 50 % per als espais tancats i 75 % per als oberts. Torra ha explicat que es dona aquest temps de marge per afavorir que als establiments que s’hi puguin adaptar.

La consellera Vergés ha explicat que a partir d’ara i, sobretot un cop ja no estiguin en marxa les restriccions d’aforament, “tot es calcularà en funció de la distància”. Així -ha concretat- han de ser els mateixos ciutadans els que vegin, abans d’entrar a un local, si s’hi pot mantenir la distància d’un metre i mig o no. La mesura s’ha de complir independentment de la mida del local. De fet, la consellera ha concretat que als espais de grans dimensions fins i tot s’hi poden “sectoritzar espais”  i establir fluxos d’entrada i sortida.

“Un altre estat d’alarma hagués estat possible”

Amb el decret signat pel president, decauen, segons ha explicat, “els efectes de l’estat d’alarma” a Catalunya. Torra ha aprofitat el moment per ser crític amb les mesures preses pel Govern espanyol per regular el confiament i la mobilitat dels ciutadans. El president ha dit que la Generalitat hagués decretat molt abans el confinament total i, en canvi, hagués regulat també les sortides dels nens i nenes.