La innovació constant és clau per sobreviure en un món de competència ferotge i en què el cicle de productes cada vegada és més curt. Però innovar no és sinònim de més inversió o més tecnologia. Innovar és bàsicament desenvolupar un producte o un servei difícil d’imitar per  la competència i, a més, fet en termes d’utilitat per al client.  Dit així sembla molt fàcil de fer. Però sovint, les empreses, que són organitzacions complexes, no troben la manera de sortir-se’n. I la pandèmia ho ha posat encara més difícil.

La pintura com a mètode per assolir l’excel·lència

Daniel Berdala és pintor i art consultor. Utilitza l’art com a mètode per ajudar les organitzacions a reflexionar per focalitzar-se en allò que realment els és important. I per fer-ho utilitza els coneixements del seu ofici. “Per la via de la pintura aconseguim expressar coses molt importants. Però molt senzilles alhora”— explica.

Als participants els fa dibuixar  les seves pròpies emocions. “Pintar una emoció és molt important perquè aquella persona que ho està fent entengui el que diu” i, per tant, també el seu comportament. De fet,  amb  l’emoció pintada sobre un paper o un llenç ajuda  a visualitzar-la de manera aliena a nosaltres mateixos.  I al prendre distància,  tot plegat s’entén millor i, per tant, podem donar la resposta adequada a un conflicte que ens paralitza o dificulta.  I quan aquest mètode s’aplica a un grup de persones es poden trobar les respostes adients per millorar les relacions de tot el conjunt. “Això ajuda molt a millorar, a cohesionar el grup. Al grup de treball a l’hora d’entendre com va aquell projecte”.

En tot el procés que Berdala organitza a empreses i escoles de negocis, hi ha un element clau que reitera una i altra vegada com un mantra al llarg de l’entrevista concedida al programa ‘reset’ de betevé. I és la necessitat d’aturar-se i pensar. De reivindicar la reflexió i el temps necessari que requereix per desenvolupar-la. Per deixar que flueixi. “És molt important poder parar i pensar. Per després actuar” i afegeix que “investigar sobre aquell pensament i desenvolupar una idea, després et fa ser  molt més ric perquè la creativitat et fa enriquir aquell pensament”. Però per aconseguir aquest estadi cal tenir clar que no sempre s’ha d’estar executant una acció o una activitat visible. Productivitat també es sinònim d’aturar-se i reflexionar.

Tornar a generar confiança després de la covid19

Daniel Berdala ha patit en la seva pròpia pell la covid-19. Va estar a l’UCI intubat diversos dies, però lluny d’acovardir-se, explica que va tenir molt de temps per pensar. I d’aquells pensaments en va extreure una lliçó de vida que trasllada a la situació actual. “Aquí hem d’anar a per totes. Hem de ser els primers en voler-nos recuperar. Això és una actitud per millorar. Hem de recuperar-nos contínuament. Cada dia. Cada dia de la nostra vida hem de pensar que és el millor dia que tindrem. I d’aquesta manera evolucionar”. 

Un altre element clau: evolució. Evolucionar és imprescindible per no quedar-nos estàtics i presoners del que hem fet sempre. Serveix per treballar millor i és un camí per a la millora contínua i la innovació. Innovar sovint és un risc, però no fer-ho encara ho és més perquè  pot suposar la desaparició de l’organització en la qual treballem.

La tornada al treball després de la covid-19 requereix reactivar la confiança d’equips i departaments. Per fer-ho, la gestió de les emocions és bàsica. Daniel Berdala utilitza la pintura com a mètode per refer tot allò que s’ha desajustat durant la crisi sanitària.