Barcelona és una ciutat plena d’història que també s’amaga al subsol. Per això, és habitual que les obres posin al descobert troballes arqueològiques. Entre els últims exemples, destaquen les tombes romanes i un canal d’aigua únic que s’han trobat en la construcció d’un edifici d’habitatges a la Sagrera, i les darreres restes a Can Batlló, que demostren que els ibers van viure a la ciutat. Les obres a la superilla de l’Eixample també han destapat importants vestigis històrics.

Com treballa el Servei d’Arqueologia de Barcelona?
Els arqueòlegs de l’Ajuntament revisen documents històrics per preveure què pot haver-hi sota terra abans de començar unes obres i es dediquen a inventariar i conservar les troballes

Passat romà a la Sagrera

La construcció d’un edifici d’habitatges privats al carrer Gran de la Sagrera, 32 ha tret a la llum més restes de l’època romana. En concret s’han localitzat un canal d’aigua, un tram de la via romana i tres tombes. Els arqueòlegs consideren que és un “conjunt arqueològic excepcional” que permet ampliar el coneixement històric d’aquesta zona de la Sagrera.

restes romanes la sagrera

Els ibers van viure a Can Batlló

Can Batlló és una font incansable de troballes. Les últimes restes seran clau per sumar dades a la investigació dels primers pobladors del pla de Barcelona. La descoberta més recent ha estat la de tres monedes, una de les quals ibera i originària de la zona de Jaca (Osca), que demostra que els ibers també van viure a la ciutat.

Restes medievals a la superilla de l’Eixample

Els treballs a la superilla de l’Eixample també han fet aflorar mostres de la història de Barcelona que abracen diferents segles: des d’una masia dels segles XVI o XVII al carrer de Girona, fins a les antigues llambordes a Consell de Cent i uns camins antics als carrers de Rocafort i Comte Borrell que daten del segle XIX.

Refugis antiaeris de la Guerra Civil

Foradar el subsol de Barcelona també fa ressorgir alguns dels refugis antiaeris de la Guerra Civil. Un dels exemples més recents el trobem a la reurbanització del carrer de Ventalló, al barri del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. Allà s’ha trobat un refugi, probablement el número R0342.