Barcelona és una ciutat rica en història i això queda palès cada vegada que comencen unes obres i sota terra apareixen restes que ajuden a dibuixar el passat de la ciutat. Contràriament al que se sol pensar, el Servei d’Arqueologia de Barcelona en molts casos ja preveu les troballes: “Totes les llicències d’obres ens arriben i, amb els coneixements que tenim, podem saber què hi haurà. Prèviament a les obres fem sondejos o intervencions i sobre la marxa valorem si cal ampliar o no els treballs”, ha explicat Montserrat Pugès i Dorca, responsable d’Intervencions en el Patrimoni del Servei d’Arqueologia de Barcelona.

“Als dipòsits de vi de la Diagonal vam haver de treballar amb delicadesa”

En els darrers anys hi ha hagut troballes interessants a la ciutat. És el cas de la necròpolis romana amb esquelets de Can Batlló, una descoberta “inesperada”, i els dipòsits de vi amb rajoles de ceràmica que van sortir a la llum amb les obres del col·lector de l’avinguda Diagonal: “Vam haver de treballar amb delicadesa per desenganxar el morter de les rajoles i obtenir així un mostrari de peces del segle XIX”.

Una bona manera de conservar és tornar a tapar

Pugès també ha recordat el procés de restauració de 13 anys del vaixell Barceloneta I, trobat al pla de Palau el 2006 i que va obligar a tractar la fusta que fins llavors havia quedat conservada per l’aigua sota el nivell freàtic. I també ha fet memòria de la descoberta del portal de Sant Daniel, una de les portes de la muralla medieval utilitzades com a defensa durant el setge del 1714 al Parc de la Ciutadella. En aquell cas, després de fer-ne inventari, es van tornar a enterrar: “Sovint aquesta és la millor manera de conservar, tornar a tapar les restes”.