Les obres de remodelació del carrer de Piquer, al Poble-sec, han deixat al descobert un segon refugi de la Guerra Civil en menys d’un mes. La troballa s’ha fet a la cruïlla entre els carrers de Piquer i Nou de la Rambla. Els arqueòlegs han començat les tasques d’excavació i ja han sortit a la llum els primers graons d’accés a l’estructura defensiva. A falta de confirmació oficial, i segons el mapa de refugis del Servei d’Arqueologia de Barcelona, es podria tractar del refugi 292. L’estructura està documentada amb els plànols de construcció que s’inclouen a l’arxiu del 1938 però no hi havia, fins ara, documentació gràfica del refugi.

Segons el mapa ‘La ciutat dels refugis’, del Servei d’Arqueologia de Barcelona, el refugi 292 es va començar a construir el desembre del 1938. L’estructura defensiva es basava en una galeria d’uns 40 metres de llarg amb accés davant del número 44 del carrer de Piquer. Per accedir-hi es va habilitar un tram d’escala que salvava un desnivell de sis metres. El refugi girava vers l’est passant per sota del número 48 uns 10 metres. Segons els plànols del projecte, els túnels tenien una amplada d’entre 1,5 i 1,55 metres i una alçària d’entre 1,75 i 1,95 metres.

El veïnat del Poble-sec consultat per betevé no s’ha estranyat de la descoberta dels refugis antiaeris sota el carrer de Piquer. Expliquen que el barri va ser una zona molt castigada per les bombes durant la Guerra Civil per la seva ubicació estratègica, a prop del mar i als peus de la muntanya de Montjuïc. I també perquè La Canadenca, la fàbrica on es generava la llum per abastir tota la ciutat, s’alçava, precisament, al Poble-sec.

La inspecció al refugi descobert fa un mes confirma que es tracta d’una estructura inacabada

La Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra ja ha inspeccionat el refugi que es va trobar fa un mes al carrer de Piquer. Les conclusions inicials indiquen que es tracta d’una estructura inacabada que no presenta risc d’esfondrament. Els arqueòlegs, que fins ara només havien pogut excavar la galeria d’accés al refugi, ja han pogut accedir-ne a l’interior. N’han agafat mostres i n’han documentat l’estructura defensiva abans que es tapi les properes setmanes per continuar amb els treballs de reurbanització del carrer.

Les primeres hipòtesis apunten que aquest refugi antiaeri es va construir per donar servei a les persones més grans del barri. I és que, per l’orografia del terreny, era aquesta la població civil amb més dificultat per accedir al Refugi 307, situat uns carrers més amunt.