Les obres a la Rambla han tornat a treure a la llum vestigis del passat antic de Barcelona. Els arqueòlegs han destapat una font i un paviment enrajolat del segle XV, però també murs de les antigues casernes de Drassanes i de la muralla medieval.

Xavier Maese, arqueòleg del Servei d’Arqueologia de Barcelona, explica que s’han trobat “elements extraordinaris quan hem excavat en un pas de vianants. Hi hem trobat restes d’una font ornamental i això no ens ho esperàvem”. L‘espai on es va trobar la font ja s’ha tapat. Els arqueòlegs s’han endut el paviment enrajolat al magatzem d’arqueologia on s’està restaurant i formarà part del patrimoni del Museu d’Història de Barcelona.

Maese assegura que sempre es té un coneixement previ de l’arqueologia que es pot trobar abans d’iniciar una obra però que moltes vegades hi ha sorpreses.

Totes aquestes restes s’han trobat a la zona de treballs més propera al monument de Colom i abracen un període de quatre segles, des del XV fins al XVIII.

Foto: Restes arqueològiques a la Rambla

La troballa arqueològica es tornarà a tapar

La visita a les restes arqueològiques s’ha fet en aquests moments perquè ja s’han documentat totes les troballes i ara es tornaran a tapar. Es poden veure zones interiors d’habitatges, clavegueres i runes de l’antic convent de Sant Francesc.

Foto: Restes arqueològiques del Baluard

Les troballes al subsòl de Ciutat Vella, habituals

La història de la ciutat també s’amaga al subsòl i és habitual que aflori quan es fan treballs de remodelació. La Rambla n’és un exemple, però també la via Laietana. Per això, operaris i arqueòlegs treballen gairebé braç a braç en aquesta zona.

El protocol estableix que quan es localitza una troballa, els professionals la documenten i fotografien. Després d’aquest estudi, les restes es cobreixen i continuen les obres.