Les obres de reurbanització del carrer de Ventalló, al barri del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, han fet sortir a la llum un refugi antiaeri, probablement el número R0342. La troballa s’ha produït durant les obres per millorar l’accessibilitat i donar prioritat al vianant al carrer de Ventalló. L’actuació consisteix en la implantació de plataforma única, la incorporació de mobiliari urbà, la plantació de nou arbrat i millora del verd, la instal·lació d’enllumenat nou i el soterrament de les línies aèries de serveis existents.

Ara es procedirà a fer el buidatge de l’entrada del refugi

L’entrada del refugi es troba plena de runa, per això durant les properes dues setmanes els arqueòlegs procediran a fer el buidatge de l’entrada fins arribar al tapiat inferior que dona accés a la galeria principal del refugi. En aquest punt, i un cop destapiat, la Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra accedirà a l’interior del refugi per dur a terme la inspecció pertinent, i comprovar la integritat del mateix i el seu estat de conservació. Depenent del seu estat, posteriorment es procediria a documentar arqueològicament tot el refugi mitjançant un escàner 3D. Un cop enllestides aquestes tasques es podrà confirmar que estem davant del refugi antiaeri número 0342.

Un refugi “galeria” d’entre el 1936 i el1939

El refugi R0342, segons informacions que conserva l’Ajuntament de Barcelona, era una construcció antiaèria del tipus “galeria“, que es va començar a construir l’any 1936 i es va acabar el 1939. És una estructura defensiva que es basava en quatre galeries, amb quatre entrades, que s’unien en un punt central, a la cruïlla dels carrers del Pare Laínez i el passatge de Nogués, formant una creu. Una de les entrades estaria situada al número 14 del carrer de Ventalló, on actualment s’estan fent les obres. Segons els plànols, els túnels feien al voltant d’1,5 metres d’ample per 1,95-2,15 d’alt. Sembla que alguna galeria disposava, a més, de banquetes laterals d’obra a dues bandes.

Foto: Ajuntament de Barcelona

Des del Servei d’Arqueologia de Barcelona s’estan coordinant les tasques arqueològiques juntament amb la direcció arqueològica i la promoció de l’obra (BIMSA), per tal de poder accedir a l’interior del refugi i comprovar el seu estat de conservació. Les obres del carrer continuen paral·lelament a les feines dels equips d’arqueòlegs a la zona de la troballa.