El 8 de desembre està marcat en vermell al calendari. A més, és una de les primeres grans festivitats del Nadal. De fet, tradicionalment, se celebrava amb grans processons que sortien de la Catedral de Barcelona. Però molts barcelonins no saben per què és festa. L’investigador i divulgador de cultura popular Amadeu Carbó posa llum sobre aquesta incògnita.

Per què és festa el dia de la Immaculada Concepció?

Celebrem que, segons una creença catòlica, la Mare de Déu va ser concebuda sense pecat original, per tant, la seva mare era estèril. Segons Carbó, “això li dona un caràcter nou a una dona que naixerà i serà la mare de Jesús”. I encara una altra curiositat: “Si mirem el pessebre, en l’escena del naixement, curiosament, el nen Jesús està amb sant Josep, la mare de Déu i dos animals: el bou i la mula, i tots dos són estèrils”.

La iconografia de la Mare de Déu també té a veure amb la seva concepció. Es representa com una noia jove, amb túnica blanca i una corona amb dotze estrelles, que corresponen als dotze mesos de l’any. A més, amb un peu trepitja el cap d’una serp: la representació del pecat original. Amadeu Carbó explica: “Ella venç el pecat original amb el seu naixement pur, sense màcula”.

Per què celebrem la Immaculada Concepció el dia 8 de desembre?

Se celebra el 8 de desembre perquè correspon al dia de la seva concepció, és a dir, nou mesos abans del 8 de setembre, la festa de les Mares de Déu trobades. Aquesta creença es remunta al segle XII, però el papa Pius IX ho va declarar dogma durant la segona meitat del segle XIX. Tot i això, els protestants no hi estan d’acord.

Quina importància té la Immaculada Concepció per Barcelona?

Aquesta és una festa molt arrelada a Barcelona. La capital catalana estava infectada per la pesta i l’any 1651, davant la desesperació dels ciutadans, van demanar a la Mare de Déu que hi intercedís. A partir d’aquell moment la pesta va desaparèixer. Com a senyal d’agraïment els barcelonins li van donar les claus de la muralla de la ciutat. La representació d’aquest moment es pot veure en una imatge de la Catedral de Barcelona.

La Immaculada Concepció o la Mare de Déu Torronera?

La Immaculada Concepció tenia el sobrenom de la Mare de Déu Torronera. I això té una explicació. El dia de la Puríssima començaven les fires de Nadal i arribaven els venedors de torrons, per tant, els barcelonins començaven a menjar aquest aliment el 8 de desembre.

Era tot un esdeveniment a la ciutat. Segons explica Amadeu Carbó, “els pares, la gent adulta, es tancaven a la cuina i feien soroll. Els nens hi anaven per veure què passava i es trobaven els plats amb els torrons. S’explicava que la Mare de Déu havia llançat els torrons per la xemeneia”.