restes monestir Jonqueres
Foto: Jordi Martí Galbis (Junts)

Sorpresa a les obres de remodelació de la via Laietana. Els treballs que s’estan fent a la calçada del carrer de Jonqueres han deixat al descobert algunes restes de Santa Maria de Jonqueres, un antic monestir de monges que estava situat en aquest punt de la ciutat. Tot i que inicialment alguns ciutadans van alertar a Twitter que es podria tractar de restes de la muralla medieval, fonts de l’Ajuntament ho neguen i han confirmat a betevé que es tracta de fonaments i canalitzacions d’aquest antic convent.

El Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona està fent un seguiment de la troballa. Les restes s’excaven i es documenten i, quan es rebi l’autorització de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat, es desmuntaran.

Un monestir traslladat pedra a pedra al carrer d’Aragó

El monestir de Jonqueres té l’origen al segle XIII, quan les monges de la parròquia de Sant Vicenç de Jonqueres, ubicada entre Sabadell i Terrassa, es van traslladar a Barcelona (1292). Van ocupar l’espai situat entre la plaça d’Urquinaona, el carrer de Jonqueres i la via Laietana. No va ser un monestir gaire destacat i la congregació es va dissoldre el 1810, després que les tropes napoleòniques expulsessin les monges de l’espai.

Durant uns anys l’edifici va tenir usos militars fins que el 1867 es va convertir en església parroquial dedicada a la Concepció i Assumpció de la Mare de Déu. Dos anys més tard el govern va anunciar que s’havia d’enderrocar per raons urbanístiques i, per evitar-ho, el rector va aconseguir un permís per traslladar l’edifici a un camp proper, on actualment hi ha el carrer d’Aragó. L’antic monestir es va traslladar pedra a pedra fins al nou emplaçament, on, de fet, continua, com a part de l’església parroquial de la Concepció.

Dibuix del claustre de l’antic monestir de Jonqueres

Junts pregunta el consistori pel futur de les restes

Arran d’aquesta descoberta, Junts ha registrat una pregunta a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè expliqui en què consisteix la troballa arqueològica, quina destinació i quina protecció s’hi donarà per part del consistori. El mateix portaveu de Junts, Jordi Martí i Galbis, ha explicat a Twitter que havia fet fotografies de la zona i, poc després, ha anunciat una bateria de preguntes al govern municipal que han registrat.