Les obres de Can Batlló continuen deixant al descobert noves restes arqueològiques que han de servir per sumar dades i complementar la informació que investigadors i historiadors tenen dels primers pobladors del pla de Barcelona. Una de les troballes més recents i la més sorprenent és la de tres monedes, una de les quals ibera i originària de la zona de Jaca (Osca), la primera d’aquestes característiques que s’ha trobat a la ciutat.

Tot i que el cap d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona, Josep Pujades, ha confirmat a betevé que aquesta moneda inèdita pertany al període ibèric per la inscripció que conté, ha remarcat que els investigadors encara han d‘estudiar-ne el material i acabar de certificar la data aproximada en què es va encunyar.

Moneda ibera originària de la zona de Jaca de les restes de Can Batlló

Segons el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, les diferents troballes fetes a Can Batlló reforcen la idea dels historiadors que els primers pobladors de la ciutat es van establir arreu del pla de Barcelona i no es van concentrar només a l’antiga Bàrcino. Tot fa pensar que a la zona de la Bordeta actual hi havia fa segles una canalització d’aigua i al seu costat s’hi van instal·lar diversos poblats molt abans dels romans.

Les troballes reforcen la idea que van existir diversos poblats ibers a la zona de Can Batlló”
Marc Serra, regidor de Sants-Montjuïc

A diferència de les troballes neolítiques del març del 2022 que es van fer a les obres de rehabilitació de la nau 4 del recinte, aquestes monedes s’han localitzat a la zona d’obres del futur Parc de Can Batlló, molt a prop d’on es van localitzar al maig dues restes humanes de l’època romana de l’alt Imperi. Des de llavors, i segons ha confirmat el Servei d’Arqueologia municipal, en aquesta àrea d’obres també s’han localitzat molts fragments ceràmics que també podrien ser del període ibèric i que caldrà estudiar a partir d’ara.

Ja són set les fosses localitzades de l’antiga necròpolis romana

Segons fonts municipals, aquests darrers mesos també s’han localitzat cinc fosses noves pertanyents a la necròpolis romana que va sortir al descobert el maig d’aquest any. La tomba número set ha sortit a la llum recentment i els arqueòlegs encara estan finalitzant-ne els treballs. L’arqueòleg municipal Josep Pujades ha confirmat a aquest mitjà que en total s’han trobat els esquelets de set individus, quatre homes i tres dones, i també molt material ceràmic associat. Totes les restes que s’han trobat estan també al laboratori d’arqueologia i les primeres hipòtesis apunten que podrien correspondre a persones que van viure al segle II o al III dC.

Hem trobat les restes de quatre homes i tres dones que van viure a la zona de Can Batlló al segle II o el III dC”
Josep Pujades, cap d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona

Segons alguns experts consultats per betevé, aquestes estructures funeràries són les troballes més rellevants en l’àmbit arqueològic trobades fins ara a Can Batlló pel seu estat de conservació i perquè podrien estar relacionades amb l’antiga vil·la de la Magòria, que es va localitzar el 1984.

Apareixen terres contaminades

Les troballes constants des del març a la zona d’obres del Parc de Can Batlló han obligat l’Ajuntament a aturar parcialment els treballs de construcció del gran parc, per tal de facilitar les excavacions arqueològiques.

Segons ha explicat el regidor Marc Serra, les descobertes han impactat en el calendari de l’obra i en el cost. De fet, a més de les troballes històriques s’han descobert també terres contaminades en diversos punts del recinte. Això ha obligat el consistori a treballar amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per tal d’activar el procés de descontaminació del sòl, tal com marquen els protocols de prevenció del medi ambient i de gestió dels residus en aquests casos. Marc Serra, però, ha assegurat que es tracta d’un fet habitual en terrenys que havien estat d’ús industrial.

Tot i aquests entrebancs, el regidor de Sants-Montjuïc ha assegurat que les obres no s’han arribat a paralitzar perquè s’ha pogut mantenir el contracte amb l’empresa encarregada actualment dels treballs.