12 xefs de nou restaurants barcelonins cuinaran el sopar que degustaran els convidats a la gala de presentació de la Guia Michelin, que es farà el 28 de novembre a Barcelona, al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Ja se sabia que Jordi Cruz, Sergio i Javier Torres i Paolo Casagrande coordinaran l’equip de cuiners però aquest dimecres se n’ha anunciat la llista completa. Ha estat en un acte a les portes del Mercat de Sants, en què també s’ha anunciat el nom del presentador de la gala: Andreu Buenafuente.

La llista dels xefs

Els cuiners seleccionats per l’organització són Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, del restaurant Disfrutar (2 estrelles); Raül Balam, de Moments (2 estrelles); David Andrés, del restaurant Via Veneto (1 estrella); Albert Adrià, Enigma (1 estrella); Albert Raurich, Dos Palillos (1 estrella); Hideki Matsuhisa, restaurant Koy Shunka (1 estrella Michelin).

En total sumen 17 estrelles i, tot i que no han donat detalls del menú que serviran, sí que Jordi Cruz (ÀBaC) ha parlat d’un menú “divers que reflecteixi la nostra gastronomia”. Cruz ha reconegut que estan emocionats, i carregats “d’energia positiva” per afrontar el repte “amb moltes ganes de fer-ho bé”.

“Tant de bo la gala porti moltes estrelles per a Barcelona”

En la mateixa línia, Paolo Casagrande, xef del Lasarte, ha dit que se sent “feliç” perquè la gala se celebra a Barcelona: “S’ho mereix perquè és una ciutat amb molt de talent”. També ha considerat que la gala marcarà un abans i un després i situarà encara més Barcelona en el mapa gastronòmic mundial. La coordinació del sopar es completarà amb els germans Javier i Sergio Torres, que han confiat que la gala “porti una pluja de noves estrelles per a Barcelona”. Un desig que també ha deixat entreveure Oriol Castro, del Disfrutar, restaurant que acumula dues estrelles i que aquest 28 de novembre podria ser candidat a rebre la tercera.

Apropar la gala a la ciutadania

La presentació de totes les novetats s’ha fet al Mercat de Sants. Una tria que no ha estat casual. Des de l’Ajuntament de Barcelona i Turisme de Barcelona, que col·laboren amb l’organització de l’esdeveniment, han volgut evidenciar la intenció “d’apropar la gala a la ciutadania. Que no es vegi com un acte aïllat i reservat a un grup de privilegiats sinó que també sigui part de l’ADN de ciutat, de la vida dels mercats i bars”.

En paral·lel a la gala, que aquest any avança l’horari i començarà a dos quarts de vuit, es desenvoluparan una sèrie de sessions de gastronomia o demostracions presencials —”showcookings— obertes al públic en què cuiners de restaurants reconeguts amb estrella Michelin cuinaran receptes. Les sessions es faran entre el 20 d’octubre i el 6 de novembre i engegaran amb una sessió inaugural divendres, 20 d’octubre, a les 18 h a la fira Mercat de Mercats a càrrec dels germans Torres.

Passejada de xefs al Mercat de Sants

Una representació dels xefs amb estrella que han assistit a la presentació s’han passejat pel Mercat de Sants i han aprofitat per parlar amb els paradistes i fer-se fotos amb tothom qui els ho ha demanat. També han destacat el valor dels mercats: “Jo que viatjo molt enlloc trobes la riquesa de producte que trobes als mercats de Barcelona”, ha dit a un paradista el xef del Dos Palillos, Albert Raurich.

La programació amb motiu de la presentació de la Guia Michelin es completarà amb un debat a La Pedrera titulat “El vi es gastronomia” i una campanya de comunicació que amb el lema “BCN ADN Excel·lència” vol donar visibilitat a Barcelona com a destinació gastronòmica d’excel·lència. Una campanya en cadena que també busca la participació del gran públic amb vídeos a les xarxes en què només cal mencionar les persones que es consideren rellevants, siguin o no conegudes. Entre els participants se sortejaran dues entrades per assistir a la gala i experiències gastronòmiques en restaurants de la Guia. Barcelona és ara mateix la ciutat espanyola amb més estrelles Michelin, un total de 35 per a 24 establiments.