No és fàcil poder veure reunits en un mateix espai figures clau del món de la gastronomia com Joan i Josep Roca, Paolo Casagrande, Lucía Freitas, Bego Rodrigo i Albert Adrià. Són només alguns dels noms que del 6 al 8 de novembre participaran en el Gastronomic Forum Barcelona, al recinte firal de Montjuïc.

L’organització assegura que serà l’edició més gran, amb 120 activitats i uns 200 ponents entre xefs, pastissers, sommeliers i experts gastronòmics. Cuinaran en directe i parlaran de com veuen el present i el futur de la gastronomia.

Compromís amb la sostenibilitat

Aquest futur ja no s’entén sense el respecte i la defensa de la biodiversitat. “Els ponents ens explicaran quins processos fan de recuperació i preservació d’aliments i productes autòctons”, ha dit en l’acte de presentació Pep Palau, codirector del saló. Els xefs també constataran el retorn de tècniques de cuina ancestrals com la cuina del foc, amb una gran graella presidint un dels espais del saló. El xef Aitor Arregi (Elkano) i Irene Nan (Piantao) faran sessions culinàries amb el foc com a protagonista.

Festival de premis

El capítol de novetats serà molt extens en l’edició 2023. A banda dels productes que s’exposaran a l’espai InnoForum, com ara unes croquetes de panettone, també s’estrenarà el Premi al Millor Maître d’Hotel, el premi The Baker, que reconeixerà el millor pa, i l’espai Forum Bar, amb tot el relacionat amb el món dels còctels. Com en edicions anteriors també es presentarà la nova guia ‘Slow food Barcelona’, es premiarà el millor panettone, tant la versió tradicional com la de xocolata, i es reconeixerà el talent emergent amb el Premi Cuiner 2023.

Entre els finalistes d’aquest premi hi ha diversos xefs de restaurants barcelonins: Rafa Panatieri i Jorge Sastre (xefs de Brabo i Sartoria Panatieri), Charly Morote, Sergi Puig i Gemma López (Suru Bar) i Jordi Asensio i Patrícia Nieves (Can Culleres).

Reptes de futur de l’ofici de cuiner

Un dels espais de debat tornarà a ser el Forum Lab. El primer dia del Gastronomic Forum Barcelona s’hi farà una jornada titulada “La tercera via de la cuina, el negoci o la vida”. La sessió la moderarà el periodista Marc Casanovas i s’hi exploraran projectes de restauració que qüestionen el model convencional. Hi haurà des de cuiners nòmades, que ja no estan lligats a un restaurant en concret, fins a propostes gastronòmiques amb el decreixement com a fil conductor, una tendència a l’alça en el sector de la restauració.

En el transcurs del Gastronomic Forum Barcelona 2023, l’Agència Catalana de Turisme i la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya presentaran la designació de Catalunya com a Regió Mundial de Gastronomia per a l’any 2025.