L’aparició de la variant de la covid-19 detectada a Sud-àfrica, l’òmicron, ha generat un escenari d’incertesa i els hotelers també se’n ressenteixen. El degoteig constant de notícies sobre el risc alt de propagació, l’arribada a Espanya o els dos positius sospitosos en estudi a Catalunya que l’anàlisi preliminar indica que podrien tenir aquesta variant genera preocupació en un sector molt tocat per la pandèmia. El Gremi d’Hotels de Barcelona assegura que des de dijous passat les reserves han caigut en picat. Els establiments tenen ja moltes peticions per celebrar dinars i sopars de Nadal i, per això, els preocupa que hi hagi una allau de cancel·lacions per la campanya de Nadal.

El president del gremi, Jordi Clos, assegura que fa una setmana estaven, fins i tot, “encantats” perquè tenien previsió de celebrar als salons i restaurants actes, cerimònies, àpats de Nadal de famílies i empreses. Ara, les notícies sobre la variant òmicron han enterbolit aquestes perspectives.

Els que tenen ple no saben si els clients cancel·laran o no, però dius que no a noves peticions quan no saps si realment les reserves tiraran endavant o no”
Jordi Clos, president del Gremi d’Hotels de Barcelona

El 2021 no surten els números

Del que no tenen dubtes és que aquest 2021 no serà ni molt menys l’any de la recuperació. El sector ja fa temps que avisa que la situació és límit, i malgrat que els mesos d’estiu s’ha recuperat una mica l’ocupació, gràcies sobretot al turista nacional, el balanç és negatiu. Un exemple n’és que el 30 % dels hotels continuen tancats.

El gremi assegura que amb la pandèmia es fa difícil fer previsions i que, en el millor dels escenaris, fins al 2023 no podran parlar de recuperació o d’una situació similar a la del 2019. El segon trimestre de l’any vinent confien recuperar el visitant procedent dels Estats Units, però el mercat asiàtic no dona encara senyals de recuperació.

No hi ha prou mercat per mantenir l’oferta, per això el 30 % dels hotels continua tancat”
Jordi Clos, president del Gremi d’Hotels de Barcelona