El Servei de Microbiologia de l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid ha detectat aquest dilluns el primer cas a Espanya de la variant òmicron de la covid-19. Es tracta d’un home de 51 anys que va tornar de Sud-àfrica el 28 de novembre amb un vol que va fer escala a Amsterdam, segons ha confirmat la Comunitat de Madrid. El cas s’ha detectat pel mètode de seqüenciació. El Servei de Microbiologia assenyala que han aconseguit “posar a punt un procediment ultraràpid” que els permet “tenir el resultat el mateix dia”.

La Direcció General de Salut Pública de la Comunitat de Madrid ha remarcat que “manté la vigilància epidemiològica dels contactes estrets del vol que va aterrar a Madrid procedent dels Països Baixos”. Des d’aquesta institució assenyalen que “el positiu va ser detectat mitjançant un cribratge amb tests d’antígens a l’Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas. El pacient es troba amb “símptomes lleus i en aïllament guardant quarantena”, han afegit.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha trobat evidències que la nova variant sud-africana (B.1.1.529) té un “risc més alt de reinfecció” que la resta. A més, té un gran nombre de mutacions.

La variant òmicron va ser detectada per primera vegada el 24 de novembre a Sud-àfrica. I a Europa, el primer cas confirmat va ser el d’una dona belga que havia estat a Egipte. També n’han sorgit casos a Portugal, el Regne Unit, Alemanya, els Països Baixos o Dinamarca, motiu pel qual la Unió Europea ha suspès els vols provinents de Sud-àfrica, Botswana, Swazilàndia, Lesotho, Namíbia, Moçambic i Zimbàbue.