L’extensió en l’ús del passaport covid n’està fent revifar l’ús fraudulent, i també s’estenen les ofertes ganxo per aconseguir codis QR i fer-ne negoci. A l’aplicació de compravenda de segona mà Wallapop proliferen els anuncis en què es promet imprimir el codi en un clauer o en una targeta dura per facilitar-ne l’ús en el dia a dia. Per 4 €, un usuari diu fabricar aquests clauers i, si ens mostrem interessats, demana que li enviem el nostre certificat de la covid-19 només “si tenim les dues vacunes”. Un altre perfil diu fer targetes dures amb el nostre codi per 6,99 € i el primer que demana és que enviem el nostre QR per WhatsApp a un número de mòbil.

El professor d’informàtica de la UOC Jordi Serra recorda que el codi QR que s’inclou en el passaport europeu de la covid-19 “conté informació que ens pertany i hem de ser conscients de l’ús que poden fer tercers d’aquestes dades”. Serra explica que, si l’enviem a tercers, “estem trametent informació que es pot retocar ‘a posteriori'”.

Ensenyar el passaport a l’entrada o enviar-lo per correu?

Més enllà de la picaresca de Wallapop, alguns equipaments oficials també ens demanen que els cedim el nostre passaport de la covid. És el cas d’un centre esportiu de Barcelona que divendres va activar una campanya perquè els abonats enviïn el QR per correu electrònic per associar-lo al perfil dels abonats i evitar d’haver-lo d’ensenyar a l’entrada. Salut recorda que aquest certificat “és personal i intransferible”.

Revenda a Telegram

Els Mossos d’Esquadra, preguntats per betevé, diuen que la compravenda del passaport de la covid-19 “no és un fenomen notable”. Tot i això, no és difícil trobar grups a Telegram que en venen per evitar la vacunació. En un d’aquests grups, s’ofereix de mostra un codi que es valida correctament amb el web VerificaCOVID de la Generalitat. Fent una cerca amb el nom i la data de naixement, ens adonem que pertany a un mestre de primària del País Valencià, que no deu saber que el seu certificat ha acabat a la revenda.

Grup de Telegram en què s’ofereixen certificats de la covid-19

L’app de la Generalitat dona per vàlid el QR de Hitler

El passaport de la covid amb QR és un sistema en qüestió. Aquest divendres, un portaveu de la Comissió Europea va admetre a AFP ser “molt conscients de la presumpta manipulació fraudulenta del codi QR”. Prova d’aquesta vulnerabilitat és que el web VerificaCOVID accepta un QR associat a Mickey Mouse i un altre que pertany a Adolf Hitler. La Comissió Europea descarta que es tracti d’un error tècnic i ho atribueix a “activitat fraudulenta”.

Provant les aplicacions oficials de validació del passaport de la covid-19 a França i Suïssa, els codis associats a Mickey Mouse i Hitler ja surten com a desactivats i hi ha advertències de les conseqüències de l’ús fraudulent del sistema. El web de la Generalitat de validació, en canvi, segueix acceptant els dos perfils.