uci hospital Clínic

El Departament de Salut ha alertat que s’estan donant casos de brots de covid en centres sanitaris, sobretot en hospitals, que estan afectant tant pacients com professionals. “Estem tenint problemes”, reconeix la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, que ha afirmat que el virus “està entrant” al sistema sanitari. Els brots en centres sanitaris no són nous, s’han anat produint en altres onades, però el CatSalut recorda que ara s’han eliminat la majoria de restriccions que estaven en vigor per evitar els contagis.

Els acompanyants, només en casos imprescindibles

Craywinckel alerta que l’aparició d’aquests brots “té un impacte que pot ser molt rellevant i molt negatiu” per al sistema sanitari i, per aquest motiu, el departament ha emès un seguit de recomanacions als centres sobre com poden millorar els fluxos de pacients, les visites i els horaris. “No prohibirem l’entrada d’acompanyants als centres, ni molt menys, però demanarem que en els casos que no sigui imprescindible no es faci”, explica la responsable del CatSalut. En altres onades, en canvi, els centres hospitalaris sí que han restringuit les visites als pacients.

Cada centre sanitari decidirà quin criteri estableix

En els casos de les visites mèdiques, per exemple, es recomana que “si no és necessari, que la gent hi vagi sola i l’acompanyant s’esperi fora”. I si es tracta d’hospitalitzacions, Salut creu que hi haurà persones que necessitaran un acompanyant i d’altres no. “Tot i que la situació no és d’alerta extrema, hem d’evitar que entri el virus al sistema sanitari”, adverteix. Craywinckel, però, assegura que cada centre hospitalari tindrà “absoluta llibertat” per decidir quin criteri aplica en cada cas.