variant omicron covid

L‘Organització Mundial de la Salut (OMS) adverteix que la variant òmicron té un risc global de propagació “molt alt”, i demana als països que estiguin preparats per a les possibles conseqüències. L’OMS fa aquest advertiment als estats membres en un informe tècnic que es va publicar diumenge.

L’organisme sanitari de Nacions Unides avança la possibilitat que es produeixin “futures onades de covid-19, que podrien tenir greus conseqüències”, en funció de múltiples factors, com ara el lloc del planeta on es produeixin.

Una variant amb més mutacions i més transmissible

Segons l’informe, l’òmicron és una variant “altament divergent” amb “un alt nombre de mutacions”, algunes de les quals “són preocupants i poden estar associades amb el potencial d’evasió immunitària i una transmissibilitat més important”. Tot i això, també aclareixen que “encara hi ha incerteses considerables”. Reconeixen que un dubte és “el grau de transmissibilitat de la variant i si l’augment de contagis a Sud-àfrica està relacionat amb l’evasió immunitària, l’increment de la transmissibilitat intrínseca o tots dos”.

Incrementar les mesures de protecció

Davant d’aquesta situació, l’OMS també demana a tots els seus estats membres que incrementin les mesures de vigilància, i accelerin la vacunació de la covid, especialment entre la població de risc que no estigui vacunada. També els demana que reportin els possibles casos o brots associats a aquesta variant, i que els laboratoris incrementin els treballs de seqüenciació necessaris.

Tot i que l’OMS no recomana obertament que es prohibeixin els vols a determinades regions, com va plantejar la Unió Europea, i únicament assenyala a les autoritats nacionals que “han d’utilitzar bases científiques a l’hora d’ajustar de forma puntual les mesures a l’entorn dels viatges internacionals”.