coronavirus

Autoritats sanitàries i científics de Sud-àfrica han informat aquest dijous que s’ha detectat una variant nova del coronavirus al país que presenta “un gran nombre de mutacions”. Es tracta de la B.1.1.529, una variant que ja està en estudi per predir si aconsegueix esquivar la protecció de les vacunes, així com el seu nivell de transmissibilitat. Tot i això, els primers indicis preocupen els experts. “Podem veure que té el potencial de propagar-se molt ràpidament“, ha dit Tulio de Oliveira, viròleg del KRISP, una institució científica del país.

Mentre s’estudia l’impacte de la nova variant, experts sud-africans apunten que de moment s’han detectat casos d’aquesta variant nova a tres indrets del món: Botswana, Hong Kong i Sud-àfrica. En el cas d’aquest darrer país, s’han confirmat diversos infectats només a la província de Gauteng, però científics del país creuen que la variant s’hi està estenent “ràpidament” i que “ja pot estar present a la majoria de províncies” del territori.

L’anunci de la detecció d’aquesta variant arriba en un moment en què els contagis a Sud-àfrica han augmentat considerablement la darrera setmana, un increment dels casos de covid que s’està produint també a diversos països d’Europa, així com Catalunya i Barcelona.

L’OMS ja monitora la variant nova

Per ara, l’OMS està monitorant la variant B.1.1.529, juntament amb set més que estan sota control. Per tant, ara per ara no està considerada com a “variant de preocupació” (com sí que ho estan les anomenades delta, alfa, beta i gamma) ni tampoc entre les considerades d’interès.

Segons el professor Tulio de Oliveira, demà les autoritats sanitàries i epidemiòlegs del país es reuniran amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per parlar sobre aquesta variant. El viròleg creu que rebrà un “nom grec”, tal com s’ha fet amb altres com la delta. En qualsevol cas, experts i autoritats del país demanen continuar amb el procés de vacunació per reduir els riscos d’emmalaltir greument de la covid-19.