La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha assegurat que és necessari obrir el debat sobre la vacunació obligatòria. Ho ha justificat assegurant que només el 66,2 % de la població europea està plenament immunizada i amb el rerefons de la nova variant òmicron, amb multitud de mutacions, i que comença a expandir-se per diferents punts del món. A Espanya, ja se n’han detectat dos casos i, a Catalunya, n’hi ha dos més en estudi.

Segons ha explicat, aquesta mesura “necessita discusisó i un enfoc comú, però és una discussió que s’ha de tenir”. Von der Leyen ha puntualitzat que es tracta d’una opinió personal, ja que les competències sanitàries a la UE recauen plenament sobre els estats membres.

Diu que “fa dos o tres anys mai no hauria imaginat presenciar el que veiem ara, que estem vivint una terrible pandèmia i les vacunes no s’utlitzen de forma adequada a tot arreu i això comporta un enorme cost sanitari”.

De fet, ja hi ha països que apliquen mesures en el sentit de la vacunació obligatòria. Per exemple, Grècia obligarà a vacunar els majors de 60 anys i si no ho fan hauran de pagar una multa de 100 euros. Àustria castigarà els qui no acceptin el fàrmac amb 7.200 euros a partir del febrer del 2022, mentre que el debat agafa volada en altres estats membres.