La sisena onada de la covid-19 va afectar de ple la franja dels 20 als 29 anys al desembre, però al gener les dades es van disparar en menors de 10 anys i en el grup de 10 a 19 anys. Actualment, ja amb la corba aplanada, les dades de la sisena onada han canviat. Per primer cop en quatre mesos, els menors han deixat de tenir la incidència de covid més alta i, ara, la franja més afectada correspon a la població més envellida. A més, hi ha dos grups d’edat que han augmentat la taxa en l’última setmana: els catalans de 60 a 69 anys i els de 70 als 79.

Si ho vols, pots seleccionar una franja d’edat o més al gràfic per veure les dades sobre incidència acumulada a set dies (IA7) en detall i comparar-les.

La població més envellida, la més tocada

La taxa de la covid-19 entre els catalans de zero a nou anys va créixer un 120 % en una setmana a mitjans de gener fins a dibuixar el pic de la sisena onada amb una IA7 de 7.600 contagis. Actualment, els registres han disminuït tant que aquests i els menors de 20 anys han deixat de ser els més afectats. Tot i haver baixat la IA7 en l’última setmana, els catalans amb més de 90 anys tenen l’índex més elevat.

A més, tots els grups d’edat han reduït la taxa de covid en l’última setmana excepte els catalans de 60 a 69 anys, amb un increment lleu del 2 %, i la població de 70 a 79 anys, amb una pujada del 10 %. Aquest sector poblacional fa 15 dies que va deixar de ser el grup menys tocat pel virus, condició que tenia des de l’inici de la sisena onada.

Joves i menors, en el pic de les últimes onades

La incidència per grups d’edat des de l’inici de la pandèmia mostra com cada onada ha afectat més una franja o una altra. Els catalans de 20 a 29 anys, en verd clar al gràfic, despunten en la cinquena onada i el grup de zero a nou anys, en la sisena.

En canvi, els catalans de més de 90 anys van protagonitzar les tres primeres onades. Si traiem aquest grup de l’anàlisi, els catalans de 10 a 19 anys i de 20 a 29 van ser els més afectats de la segona onada, la de la tardor del 2020, i també de les corbes següents. El ritme de vacunació i el percentatge de grups immunitzats influeixen de ple en l’evolució de les corbes.