L’estiu ja ha començat i això és sinònim de vacances per a la majoria. Potser t’estàs preguntant què passa amb la cita per a la vacuna si marxes de vacances i durant uns dies no estàs al teu lloc de residència habitual. Es pot modificar la cita de la segona dosi? Quin lapse de temps hi ha entre la primera i la segona punxades? T’expliquem tot el que cal saber sobre la campanya de vacunació en període vacacional.

Si quan et toca la primera o la segona dosi estàs de vacances, la recomanació de Salut és que et vacunis al lloc de residència habitual. Per això, demanen a la persona que es desplaci fins a casa seva per rebre la punxada, sobretot si la persona estiueja a Catalunya. En cas que la distància sigui massa gran, el millor és ajornar la primera citació fins a la tornada. Si es tracta de la segona dosi, també es pot ajornar.

Puc modificar la cita de la segona dosi?

La resposta és que sí. La primera cita de vacunació se sol·licita a través del web de cita prèvia de Salut, i la segona es genera de forma automàtica, però es pot modificar a través del mateix portal. Per tant, un cop l’usuari rep el missatge amb la segona convocatòria pot introduir les dades i canviar la data i l’hora de la segona punxada.

Què passa si no em poso la segona dosi de la vacuna quan em toca?

Totes les vacunes tenen un marge de temps entre l’administració de la primera i la segona dosis que permet aconseguir la màxima protecció. El període òptim depèn del fabricant però totes les vacunes que s’administren a l’Estat espanyol tenen diverses setmanes de marge.

  • Segona dosi de Pfizer, entre 21 i 42 dies després de la primera.
  • Segona dosi de Moderna, entre 28 i 42 dies després de la primera.
  • Segona dosi d’AstraZeneca, quatre setmanes després de la primera.
  • Janssen és monodosi.

Si el viatge és de molt llarga durada, es pot ajornar la primera dosi per respectar el període òptim entre la primera i la segona punxades.

Em puc posar la vacuna a una altra comunitat autònoma?

Malgrat que Sanitat i les comunitats autònomes encara no han fet públic quin serà el protocol durant els mesos d’estiu, ja existeix la possibilitat de vacunar-se en una altra comunitat. Per fer-ho, cal canviar la residència sanitària sol·licitant una targeta de desplaçat.

Algunes comunitats com Galícia, Cantàbria o Andalusia són partidàries de facilitar la vacunació en una altra comunitat. D’altres com el País Basc o les illes Balears no hi estan d’acord perquè creuen que podrien no disposar de dosis per a tothom.

A Catalunya, el Departament de Salut recomana a la ciutadania vacunar-se al lloc de residència habitual per la complexitat logística d’aquesta campanya de vacunaicó massiva.

I la segona dosi, puc posar-me-la a una altra comunitat?

La possibilitat de vacunar-se a una altra comunitat autònoma existeix amb la targeta de desplaçat, però de moment, Salut no ha aclarit què passa amb les segones dosis. De moment, el Consell Interterritorial de Salut no ha acordat quant de temps s’ha d’estar de vacances en una destinació per rebre la vacuna (la segona dosi). La secretària de Salut Pública de la Generalitat ha dit que una persona que estigui de vacances en un lloc entre 4 o 5 setmanes potser sí que s’haurà de vacunar en aquesta població. La recomanació és fer la pauta completa al lloc de residència habitual, o bé, la pauta completa en una altra comunitat si es tracta d’una estada de llarga durada, és a dir, de mesos.