20:59
Els més venuts de Sant Jordi
Descobrim el rànquing dels llibres més venuts d’aquest Sant Jordi 2021 durant el 23 d’abril. Com ja és tradició, el Gremi de Llibreters ha publicat la llista dels títols i escriptors més venuts durant la diada. Els premiats amb aquestes vendes han estat Xavier Bosch, Oriol Mitjà, María Dueñas i Paz Padilla, segons si l’obra era o no de ficció i en llengua catalana o castellana.
20:16
Sant Jordi supera les expectatives
Obrador Editorial assegura que la diada de Sant Jordi ha superat les expectatives de vendes. Fins i tot, han hagut d’anar al local a buscar més llibres i han estat a punt d’esgotar existències a la parada per les compres de la gent.
19:51
Alegria entre els barcelonins per Sant Jordi
Després d’una diada en confinament, l’any 2020, poder sortir al carrer i gaudir de les parades de llibres i roses aquest Sant Jordi ha suposat un respir de la pandèmia. Sant Jordi ha desfermat l’alegria entre els barcelonins.
19:44
Sant Jordi sense les roses de Flora Miserachs de Sarrià
Cada 23 d’abril centenars de persones s’apropaven a Sarrià per veure i comprar la cinquantena de roses de Flora Miserachs. Un costum que després de més de 30 anys s’ha convertit en una tradició de Sarrià. Avui, però, no s’ha fet l’exposició de roses, ja que la florista ha tancat les portes del seu taller floral a causa de la crisi del coronavirus. Alguns veïns s’han apropat al carrer de l’Avió Plus Ultra per fer un reconeixement a la tradició de Flora Miserachs i han deixat la seva flor davant del taller per agrair a la florista tots aquests anys de celebració de Sant Jordi.
18:17
Les roses s’esgoten en moltes floristeries
Moltes floristeries han esgotat l’existència de roses abans que acabés la diada de Sant Jordi.
18:00
La Rambla recupera l’esperit de Sant Jordi
Aquesta és la imatge que deixava la Rambla aquesta divendres a la tarda. Tot i que no hi ha parades, milers de barcelonins s’hi han apropat per passejar-s’hi, recuperant l’esperit de Sant Jordi.
17:33
Estudiants porten roses a persones grans
Estudiants del Col·legi Sant Ramon Nonat han repartit roses i un punt de llibre a la gent gran del projecte Radars, amb què prèviament ja havien compartit correspondència. Radars és un projecte dels Serveis Socials del districte de les Corts que busca evitar les situacions de soledat no volguda en les persones grans, en especial les que viuen soles o tenen més de 75 anys.
16:53
Cues dels repartidors de Glovo per recollir llibres
La celebració de diada de Sant Jordi en pandèmia està deixant imatges de moltes cues en els espais perimetrats per celebrar la diada. La més insòlita, però, ha estat segurament la que s’ha pogut veure davant de la Casa del Llibre: repartidors de Glovo esperant les comandes de llibres per poder-les lliurar als domicilis. Fins a quarts de quatre de la tarda, havien rebut més de 4.000 comandes de roses i llibres, només a Barcelona.
16:08
Els escriptors tornen al carrer en un Sant Jordi “boníssim” per trobar-se amb els lectors
Un any després d’un Sant Jordi confinat i d’un 23 de juliol amb trobades entre autors i lectors molt reduïdes, els escriptors han tornat aquest divendres als carrers per viure el “millor Sant Jordi” que s’ha viscut mai, com ha assenyalat el periodista Albert Om, en declaracions a l’ACN. Om, que a les deu del matí ha signat exemplars del seu llibre ‘El dia que vaig marxar’ (Univers), també ha augurat un Sant Jordi “boníssim”. De fet, des de primera hora, els escriptors s’han retrobat amb els seus lectors. En aquest sentit, l’escriptora Irene Solà ha apuntat que viu el dia “amb moltes ganes i amb molta alegria” precisament per aquest retrobament amb lectors i escriptors.
14:26
Els escriptors tornen al carrer en un Sant Jordi “boníssim” per trobar-se amb els seus lectors
Un any després d’un Sant Jordi confinat i d’un 23 de juliol amb trobades entre autors i lectors molt reduïdes, els escriptors han tornat aquest divendres als carrers per viure el “millor Sant Jordi” que s’ha viscut mai, com ha assenyalat el periodista Albert Om, en declaracions a l’ACN. Om, que a les deu del matí ha signat exemplars del seu llibre ‘El dia que vaig marxar’ (Univers), també ha augurat un Sant Jordi “boníssim”. De fet, des de primera hora, els escriptors s’han retrobat amb els seus lectors. En aquest sentit, l’escriptora Irene Solà ha apuntat que viu el dia “amb moltes ganes i amb molta alegria” precisament per aquest retrobament amb lectors i escriptors.
14:09
El discurs crític de Pol Guasch marca l’esmorzar d’escriptors
Pol Guasch ha fet un dels discursos més crítics i combatius que es recorden al tradicional esmorzar d’escriptors. L’autor de ‘Napalm al cor’ ha assenyalat que “política institucional i literatura són antònims”. També ha reivindicat la literatura que diu “ho pot ser tot menys mercadeig”, perquè a “la literatura no hi ha pactes ni concessions, no es negocia amb el racisme, no es mercadeja amb la persecució de les llengües”, ha reblat.
13:47
La diada, a vista d’ocell
Un dels objectius de l’organització d’aquest Sant Jordi ha estat evitar les aglomeracions i minimitzar els risc de contagi amb controls d’accés i d’aforament als espais perimetrats. De moment, aquestes imatges aèries dels Mossos d’Esquadra ensenyen alguns dels punts i carrers més cèntrics de la ciutat sense aglomeracions.
13:25
Els escriptors tornen a signar i es retroben amb els lectors
Els qui també estan satisfets amb aquest Sant Jordi són els escriptors que celebren retrobar-se amb els lectors. L’any passat, el 23 d’abril es va suspendre i això va impedir el “moment màgic” de contacte i intercanvi d’impressions. De fet, aquest any s’han repetit les cues per aconseguir les signatures. Entre les autores que hem vist signant, la pregonera d’aquest Sant Jordi 2021, Irene Vallejo.
13:12
Eufòria al Gremi de Llibreters: “Se superarà qualsevol expectativa”
El secretari general del Gremi de Llibreters, Marià Marín, creu que aquest Sant Jordi “se superarà qualsevol expectativa” en les vendes. En una entrevista al programa especial de Sant Jordi de betevé, Marín ha assegurat que des de dimecres les vendes de llibres s’han multiplicat. “La gent ha entès que s’ha de fer un Sant Jordi d’extrema proximitat”. El Gremi també destaca el comportament cívic de la ciutadania respectant les mesures de seguretat. “Hi ha desig i ganes de Sant Jordi”, assegura.
12:55
Sarrià viu Sant Jordi com un bri d’aire fresc: “Tothom ho espera perquè és una mostra del retorn a la normalitat”
Sarrià viu la diada de Sant Jordi com un bri d’aire fresc després d’un any de pandèmia, amb confinaments i restriccions. Els veïns s’han acostat des de primera hora a la plaça de Sarrià, un dels 11 recintes habilitats a Barcelona per comprar llibres i roses amb distància i mesures de seguretat. “Tothom ho espera perquè és una mostra del retorn a la normalitat”, ha dit Carles Vila, un dels barcelonins que s’ha acostat de bon matí a l’espai, ple de persones que corrien per comprar una rosa abans de treballar. A poc a poc, han anat arribant les escoles i persones que celebraven no haver d’anar a la feina aquest divendres. Els ciutadans han celebrat poder comprar llibres i roses amb “tranquil·litat” i demanen que el model descentralitzat continuï.
12:29
Cues per accedir als espais perimetrats
Aquest Sant Jordi, marcat per la pandèmia, es viurà també al carrer, però de forma diferent de l’habitual. S’han habilitat 11 espais perimetrats on hi ha parades de roses i llibres. En alguns punts, com al passeig de Gràcia hi ha cues per poder accedir-hi. Les esperes, en alguns casos, s’allarguen 30 minuts.
12:18
Programa especial de Sant Jordi, a betevé
Comença el programa especial de Sant Jordi de betevé. El programa, que tindrà lloc entre les 12.15 i les 13.45 h, està presentat per Anna Pérez Pagès i comptarà amb la presència de Carmen Cortés Vidal, que serà l’encarregada de donar pas a les connexions en directe dels serveis informatius a llocs com la plaça Reial, la Rambla, el passeig de Gràcia, el Palau Robert o el passeig de Lluís Companys. De la seva banda, la Brigitta Lamoure connectarà des de la rambla del Poblenou i alguns interiors d’illa. El pots seguir en directe des d’aquesta pàgina.
12:03
Amics de la Rambla alerta dels efectes nocius d’un segon Sant Jordi sense llibres
Aquest és el segon any que la Rambla es queda sense parades de llibres per Sant Jordi per culpa de la pandèmia. En una entrevista al ‘reset’ de betevé, el president de l’entitat, Fermín Villar, ha explicat que això pot agreujar una tendència que ja afectava al passeig els últims anys: la mancança de llibres comercials i també d’espais de signatures dels autors més significatius. Villar també ha alertat que la meitat de les parades de roses estan tancades. Creu que la pandèmia ha passat factura al sector, però també en responsabilitza l’Ajuntament, a qui culpa d'”indiferència”.
11:47
Portes obertes per Sant Jordi
Aquest any, a diferència del 2020, tornen les portes obertes per Sant Jordi a Barcelona. Alguns edificis singulars i espais emblemàtics de la ciutat es podran visitar de forma gratuïta. Es podrà entrar, per exemple al Recinte Modernista de Sant Pau, l’Ateneu Barcelonès, o el Palau Güell. En alguns espais cal reservar cita i, en altres, les entrades ja s’han esgotat. En el cas del Recinte Modernista de Sant Pau, aquest matí hi ha hagut cues. Aquí, les visites acabaran a les 14 h.
11:27
Colau fa una crida a gaudir d’una festa de Sant Jordi “més carregada d’esperança que mai”
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet una crida aquest divendres a gaudir d’una festa de Sant Jordi “més carregada d’esperança i alegria que mai” després que el 23 d’abril passat fos “traumàtic” amb carrers deserts. En un acte al Palau de la Virreina amb gremis i organitzacions del sector del llibre, ha admès que continua sent una diada atípica però emocionant. Colau ha defensat que la cultura no només és segura sinó també una eina imprescindible.
11:03
Milers de roses als hospitals
Diverses iniciatives solidàries faran arribar als hospitals i centres sanitaris milers de roses per agrair al personal la seva tasca en la lluita contra la covid-19, però també perquè els pacients ingressats puguin viure aquesta diada. L’Hospital Clínic, per exemple, repartirà fins a 7.000 roses entre els malalts i els treballadors. Això ha estat possible gràcies a la iniciativa solidària de l’aplicació de pagaments Verse i l’empresa emergent La Rosa de Sant Jordi.
10:51
Les signatures dels autors
El Gremi de Llibreters ha publicat a la seva web un enllaç on consultar els punts i les hores on signaran els autors. A betevé, hem creat un cercador per poder localitzar-los de forma ràpida i àgil. Pots fer la cerca pel títol del llibre, el nom de l’autor o bé el carrer o llibreria que et quedi més a prop.
10:35
Com moure’s per la ciutat en transport públic aquest Sant Jordi
Aquest Sant Jordi 2021, Barcelona disposarà d’11 punts de parades de llibres i roses distribuïts per la ciutat. Tot i que es manté el confinament comarcal a Catalunya i la diada a la ciutat no serà la mateixa que cada any, si vols passejar per les fires i parades de Sant Jordi, t’expliquem com arribar-hi de forma fàcil en metro, tramvia o ferrocarrils, amb la parada més propera segons el punt que vulguis visitar. També hi haurà diversos carrers tallats a la ciutat.
10:22
El Gremi de Llibreters confia superar previsions i que Sant Jordi sigui el colofó a una setmana de vendes “animades”
El Gremi de Llibreters de Catalunya confia superar les previsions inicials de vendes per Sant Jordi. La presidenta del Gremi, Carme Ferrer, ha detallat que inicialment esperaven vendre un 60 % dels llibres del 2019 però que l’increment de l’afluència a les llibreries els dies previs a la diada els fa ser “molt optimistes”: “Tots tenim ganes de celebrar Sant Jordi, que és una festa molt nostra”. La presidenta subratlla que aquest Sant Jordi és “a mig camí” de la normalitat entre la cita del 2020, estroncada per la pandèmia, i la que, espera, es pugui celebrar el 2022. Ferrer ha afirmat que els espais perimetrats habilitats arreu de Catalunya estan atraient molta gent i que són idonis per complir amb les mesures contra la covid-19.
10:05
Esmorzar amb escriptors
Un dels actes institucionals que han donat el tret de sortida a Sant Jordi és el tradicional esmorzar amb els escriptors, al Palau de la Virreina. Hi participen l’alcaldessa, Ada Colau; la consellera de Cultura en funcions de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa; la pregonera de Sant Jordi 2021, Irene Vallejo; l’escriptor i poeta Pol Guasch, i representants dels gremis, associacions i organitzacions del sector del llibre que viuran la diada, com Patrici Tixis, Joan Sala, Bel Olid, Jaume Subirana, Alberto González, Joan Nogués o Marià Marín, entre d’altres.
09:36
“No es permeten ‘selfies'”
Sant Jordi també és una jornada plena d’anècdotes i històries. Aquest matí al carrer ja hem trobat una imatge curiosa. En aquesta parada del passeig de Gràcia adverteixen: “No es permeten ‘selfies'”. Un missatge que també vol evitar les aglomeracions de gent a la parada.
09:26
Obertura dels espais perimetrats
Des de les 9 h es pot accedir als espais perimetrats que s’han habilitat a la ciutat on hi hauran parades de llibres i roses. Recordeu, que n’hi ha 11 i que estaran oberts fins a les 20 h. Són espais que s’han triat especialment perquè no s’hi formin aglomeracions i tenen diferents punts d’accés i sortida. A més, estan pensats com un circuit, amb un únic sentit de circulació, i amb cues diferents segons l’activitat a realitzar (per exemple, les signatures estaran separades de les vendes).
09:09
Quin temps farà aquest Sant Jordi?
Aquest 23 d’abril estarà marcat pel bon temps primaveral. Les previsions indiquen que el sol s’imposarà de manera clara i que la temperatura serà més alta que els darrers dies: s’acostarà als 20 ºC.
08:59
Comença el ‘reset’
Sant Jordi tindrà un pes especial al programa ‘reset’, de betevé, que comença ara. Estarà en directe des del centre de la ciutat i entrevistaran el president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, i el secretari de Salut, Josep Maria Argimon. El pots seguir des d’aquesta pàgina.
08:46
La Casa Batlló s’engalana amb roses
La Casa Batlló ha cobert la façana amb roses vermelles, un jardí vertical que guarneix el passeig de Gràcia, una de les vies que avui tindrà parades de llibres i roses. No és el primer Sant Jordi que l’edifici s’engalana amb roses i, de fet, és un dels punts més emblemàtics de la diada.
08:34
Roses a la Rambla
Aquest 23 d’abril les roses seran les protagonistes a la Rambla. Des de primera hora del matí els floristes hi han instal·lat les parades. Aquest any el sector espera vendre 4,2 milions de roses, un 40 % menys que abans de la pandèmia.
08:16
Primers preparatius
Les llibreries i floristeries ja es preparen per a la jornada de Sant Jordi. Des de primera hora del matí estan instal·lant les taules a les portes dels establiments. El passeig de Gràcia serà un dels espais on es podrà passejar i comprar llibres i roses.
08:10
Un Sant Jordi diferent a la Rambla: sense llibres, però amb roses
La Rambla és un dels referents de Sant Jordi en l’imaginari dels barcelonins. La majoria hi ha passejat i mirat llibres alguna diada del 23 d’abril. Enguany, però, les restriccions han fet que aquest carrer emblemàtic no tingui parades de llibres. Això sí, és un dels punts on podeu comprar la tradicional rosa.
07:42
Tornen les signatures d’escriptors
Bona part del protagonisme de Sant Jordi és per als escriptors, que viuen una jornada maratoniana. Després que l’any passat no fos possible per la pandèmia, aquest 23 d’abril els autors tornen al carrer i els lectors podran aconseguir la dedicatòria del llibre amb cita. En aquest enllaç tens un cercador per conèixer l’horari i l’espai on estarà signant cada escriptor. Pots fer la cerca pel títol del llibre, el nom de l’autor o bé el carrer o lliberia que tinguis més a prop.
07:24
Dues jornades prèvies d’èxit
Aquesta diada ha començat dos dies abans. Des de dimecres, hi ha parades al carrer i els lectors han pogut avançar les compres de Sant Jordi. Els llibreters n’han fet una valoració positiva, tot i que el dia fort de venda de llibres és avui. Per això, encaren la jornada amb optimisme. També s’han avançat les vendes de roses i els floristes expliquen que molta gent ja ha fet la comanda per a divendres.
07:12
Un Sant Jordi marcat per la pandèmia
Aquest divendres, 23 d’abril, se celebra la diada de Sant Jordi. Una jornada que estarà marcada per la pandèmia i que l’any passat no es va poder celebrar per la situació sanitària. A Barcelona s’instal·laran 11 espais perimetrats on hi haurà parades de roses i llibres. El programa ‘reset’, de betevé, estarà en directe des del centre de la ciutat, a partir de les 9 h i conversarà amb el president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, i el secretari de Salut, Josep Maria Argimon. Després, hi haurà un programa especial des de les 12.15 h i fins a les 13.45 h amb connexions al carrer.