L’objectiu del sector del llibre i de les flors era tenir una festa de Sant Jordi més esponjada i que les compres s’espaiessin en el temps per evitar contagis de coronavirus. Per això, havien animat la ciutadania a avançar les compres els dos dies previs a la diada. En tancar el segon dia, la valoració és positiva: “Hi ha hagut un increment molt fort d’afluència de públic, hi ha molts lectors”, explica Helena Bernadas, responsable de la llibreria Altaïr.

Ara, però, els venedors estan a l’expectativa de veure com quedaran els números quan s’acabi la diada de Sant Jordi d’aquest divendres. “S’ha de veure si només estem esponjant o igualment hi haurà un boom el dia de Sant Jordi”, comenta Maria Carme Ferrer, presidenta Gremi de Llibreters.

A les floristeries aquest dijous també s’hi han atansat alguns clients per avançar la compra de la rosa: “Demà al matí treballo i no podré venir, per això he vingut avui”, comentava un comprador a la Rambla. De fet, la Rambla recuperarà aquest Sant Jordi només part de l’activitat habitual: s’hi vendran roses però no llibres. Aquesta decisió no acaba d’agradar als floristes: “Es podrien haver posat 10 llibreters repartits per tot el passeig”, comenta Anna María Benza, que té parada a la Rambla.

11 espais amb llibres al carrer

Per suplir les parades de llibres que tradicionalment s’instal·laven en aquest passeig s’habilitarà un espai a la plaça Reial que estarà delimitat i on es controlaran els accessos. Aquest serà un dels 11 espais amb parades de llibres que hi haurà a la ciutat, a banda de les parades que totes les llibreries poden muntar al carrer, davant de l’establiment.