portes obertes ateneu barcelonès sant jordi

En un any marcat encara per la pandèmia, la diada de Sant Jordi ha recuperat les portes obertes, i molts barcelonins ho han aprofitat per visitar alguns edificis singulars i espais emblemàtics de la ciutat, oberts excepcionalment durant el dia. Entre aquests, hi ha la Biblioteca de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Ateneu Barcelonès o el Recinte Modernista de Sant Pau.

En el cas de la Biblioteca de Catalunya, s’han realitzat un total de 12 visites guiades —una més de les que estaven previstes— en grups de 12 persones. Marga Losantos, cap del Servei d’Accés i Obtenció de Documents, assegura que la jornada ha estat “extraordinària”. De fet, afirma que hi ha hagut més demanda que oferta. “Podrien haver doblat les visites”, ha dit Losantos, ja que “molta gent s’ha quedat sense plaça”. Les restriccions sanitàries, però, no ho permetien.

Itinerari interactiu a l’antic Hospital de Sant Pau

Al Recinte Modernista de Sant Pau, amb visites concertades i un aforament del 50 %, els assistents han participat en un itinerari gratuït que els ha permès descobrir les referències a la llegenda de Sant Jordi que hi ha amagades a l’antic hospital, obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Ho han fet amb l’ajuda d’un plànol interactiu que s’han descarregat als dispositius mòbils. La cap de Comunicació i Activitats Culturals de l’espai, Mercè Beltran, ha explicat que ha estat “emocionant tornar a obrir el recinte en un dia com Sant Jordi”, tot i les restriccions. Els visitants també s’han mostrat contents de tornar a visitar l’espai.

Més d’un miler de visites a l’Ateneu Barcelonès

Gran afluència de visitants també a l’Ateneu Barcelonès, on més d’un miler de persones han pogut gaudir durant tot el dia de lectures en veu alta, concerts i, fins i tot, una representació teatral. Des de l’Ateneu expliquen que no s’ha fet reserva amb cita prèvia, però l’aforament ha estat limitat durant tot el dia. Per tant, l’entrada i sortida de gent ha estat contínua.