Aquest serà el Sant Jordi de les llibreries i els floristeries de proximitat. Les restriccions imposades per la covid, especialment el confinament comarcal, fan que els establiments de la ciutat prenguin un protagonisme especial en aquesta edició. A Barcelona hi haurà 490 parades davant dels establiments de llibres i roses i 11 grans espais públics perimetrats, amb 180 parades i 31 espais de signatura de llibres.

Una festa “ordenada” i “segura”

“Aquest any hi haurà Sant Jordi”, ha exclamat amb orgull la presidenta del Gremi de Llibreters, Carme Ferrer, al presentar la diada. El sector assegura que s’ha treballat molt, i de manera molt coordinada, entre els diferents sectors implicats per garantir una festa “ordenada” i segura. “Serem molt escrupolosos”, afirma Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre de Catalunya. Per facilitar-ho demanen avançar les compres i recorden que aquest any les parades al carrer dels establiments hi seran durant tres dies, des dimecres fins a divendres. De fet, asseguren que la gent hi està responent i ja han notat un avançament de les vendes des de dijous passat.

Quins són els grans espais per celebrar Sant Jordi?

Per primera vegada, a Barcelona hi haurà el dia de Sant Jordi 11 grans espais perimetrats a la via pública amb parades de llibres i roses. Estan ubicats en set districtes de la ciutat, que s’han triat especialment perquè no s’hi formin aglomeracions i tinguin diferents punts d’accés i sortida. A més, estan pensats com un circuit, amb un únic sentit de circulació, i amb cues diferents segons l’activitat a realitzar (per exemple, les signatures estaran separades de les vendes). L’horari d’obertura serà de les 9 h del matí a les 20 h. Aquests 11 espais són:

 • passeig de Gràcia (entre ronda de Sant Pere i carrer d’Aragó) (Eixample)
 • passeig de Lluís Companys (Ciutat Vella)
 • Jardinets de Gràcia (Gràcia)
 • plaça Reial (Ciutat Vella)
 • plaça de Valdívia (les Corts)
 • plaça de la Vila (Gràcia)
 • plaça de Sarrià (Sarrià)
 • Jardins Centelles del Palau Macaya (Eixample)
 • plaça de la Universitat (Ciutat Vella)
 • plaça d’Orfila (Sant Andreu)
 • espai entre rambla del Poblenou, Pallars, Llacuna i Pujades (Poblenou)

El confinament comarcal afavoreix els establiments barcelonins

Malgrat que aquest any Sant Jordi es podrà celebrar el 23 d’abril, la cita arribarà en plena restricció de mobilitat. En el cas de Barcelona, només podran celebrar la diada a la ciutat els ciutadans de cinc municipis: Barcelona, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i l’Hospitalet de Llobregat. El fet, però, és que aquesta restricció afavorirà les vendes als establiments de la ciutat, perquè els barcelonins no podran marxar de cap de setmana fora.

Pel que fa a les previsions, els llibreters esperen arribar al 60 % de les vendes del 2019 (quan es van vendre 1,5 milions de llibres). Les floristeries ho rebaixen una mica, amb una previsió del 50 %, perquè aquest any les pluges a Colòmbia i l’Equador han fet baixar la producció de roses. El Gremi de Floristes, però, considera que són xifres “molt bones” i destaca que aquest any hi haurà menys intrusisme i els “floristes professionals seran els protagonistes”.