El passeig de Gràcia s’ha convertit en el punt neuràlgic de la diada, on hi ha hagut un degoteig constant de visitants. Tot i això, Sant Jordi ha tingut enguany més gust de barri. Els llibreters i floristes de tot Barcelona s’han sumat a la celebració d’aquesta jornada participant a les 11 fires perimetrades repartides per la ciutat. “Era una demanda de la qual feia anys que es parlava —comenta Xavier Cortés, de la Llibreria la Memòria—. En una diada tan participativa els comerços de barri havíem de tenir un paper més actiu“.

La descentralització en petites fires ha afavorit que la diada es pogués “viure a tot arreu“. A la Vila de Gràcia els lectors tenien també moltes ganes de Sant Jordi. Amb dos espais habilitats al barri, les llibreries de km 0 han guanyat protagonisme dins la jornada. Un altre dels districtes beneficiats ha estat Sarrià – Sant Gervasi. A la plaça de Sarrià, floristes professionals i llibreters també han viscut Sant Jordi en un punt de venda centralitzat, amb controls de fluxos de circulació en sentit únic. Les firmes d’escriptors i autors s’han descentralitzat també en 31 punts de la ciutat i els autors s’han mogut més que mai pels diferents barris.

 Cues a l’espai de Sant Andreu a les firmes de Liliana Fortuny i Jaume Copons

Degoteig de compres a les fires

La rambla del Poblenou també ha acollit una de les fires, amb un degoteig constant de compres. Les flors vermelles tradicionals han tornat a triomfar després d’un 2020 sense Sant Jordi a l’abril. Els floristes eren els únics autoritzats per vendre-les i els poblenovins han vist com això ha fet augmentar-ne la qualitat, però també els preus ,que oscil·len entre els 5 i els 12 euros per rosa.

Tres barris sense fira perimetral

Entre les localitzacions seleccionades, però, no hi havia representació en tres districtes: Horta-Guinardó, Sants-Montjuïc i Nou Barris. I el que han fet les llibreries i floristeries ha estat treure parades a l’exterior. A diferència d’altres anys, no n’hi ha hagut tantes, la qual cosa ha afavorit els comerços locals. És el cas de la Llibreria La Font de Mimir, a Nou Barris. Aquí s’han mostrat eufòrics per les vendes d’aquest Sant Jordi.

Parada exterior de la llibreria La Font de Mimir, a Nou Barris

“Tenim una clientela de barri que no ens ha fallat. Tota la setmana hem tingut cues”, comenta el seu resposnable, Carles Ramon. També la responsable de la llibreria Santos Ochoa Nelly González, està francament contenta amb la clientela de proximitat, després de 13 anys.

Tanmateix enguany ha posat també parada en un recinte perimetrat. Com que a Nou Barris no n’hi havia, ha optat pel Passeig de Gràcia. “Però el nostre barri serà sempre aquest. Aquí ha anat molt bé, al Passeig de Gràcia encara no ho sabem”. Les cues a la Santos Ochoa han començat a les 9 del matí i han continuat al llarg del dia.