Don Winslow és l’escriptor que coneix millor els secrets del narcotràfic a Mèxic. La seva trilogia amb ‘El poder del perro’ (no és la novel·la en què es basa la pel·lícula de Jane Campion), ‘El cártel’ i ‘La frontera’ explora amb cruesa la violència i els poders econòmics que genera aquesta realitat social.

L’escriptor novaiorquès ha rebut el guardó de manera telemàtica, a causa d’una grip i en el marc del festival BCNegra. El jurat de la 17a edició reconeix el novel·lista per la seva capacitat de transformar la investigació i la informació en material de creació.

‘El Quixot’, un referent

En la seva intervenció Don Winslow ha enumerat els orígens de la novel·la negra en una visió literària universa. De fet ha assegurat que sense ‘El Quixot’ no hi hauria novel·la policial moderna.

Sense ‘El Quixot’ no hi ha novel·la policial moderna…La lluita contra les portes giratòries a la justícia que tenen alguns dels nostres personatges, s’inspiren amb els molins de vent , és a dir els gegants.
Don Winslow, guanyador del Premi Pepe Carvalho 2022

L’autor de ‘La ciudad en llamas’ va estudiar periodisme i història africana a la Universitat de Nebraska i va treballar d’investigador a Sud-àfrica. També ha fet de guionista de cine i televisió, i alguna de les seves novel·les com ‘Savages’ s’ha adaptat al cine, sota la direcció d’Oliver Stone.​ El jurat de la 17a edició reconeix el novel·lista novaiorquès per la seva capacitat de transformar la investigació i la informació en material de creació.

Uns premis amb 16 anys d’història

L’Ajuntament de Barcelona concedeix el Premi Pepe Carvalho des del 2006, un reconeixement i homenatge a l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i el seu magistral detectiu de ficció, Pepe Carvalho.

Novel·listes como Francisco González Ledesma, P. D. James, Ian Rankin, Andreu Martín, Donna Leon o Juan Madrid formen part de la llista de guanyadors d’aquests premis de la novel·la negra i policíaca.