L’escriptora argentina Claudia Piñeiro ha recollit el Premi Pepe Carvalho aquest dijous en un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Poques hores abans de recollir el guardó, l’autora ha explicat en una roda de premsa que aquest reconeixement és molt important per a ella tant per qui és el personatge de Pepe Carvalho com pel seu autor, Manuel Vázquez Montalbán. Piñeiro ha assegurat que quan escriu novel·la negra se sent “en zona de confort”. Es tracta de la primera escriptora llatinoamericana que rep aquest guardó.

Piñeiro és escriptora, dramaturga, i guionista de televisió. El jurat del premi, presidit per Carlos Zanón, considera que l’autora és un referent ètic i literari tant al seu país, l’Argentina, com a fora. A més considera que “des de la seva primera novel·la ha estat una bona i refrescant notícia per als lectors del gènere negre”. Abans de Piñeiro, l’últim guanyador del Premi Pepe Carvalho havia estat l’escriptor James Ellroy.

Aquesta és la 14a edició del Premi Pepe Carvalho, un guardó que forma part del festival BCNegra.

La novel·la negra homenatja el Port

En aquesta edició, el  festival de novel·la negra de Barcelona ret homenatge al port de Barcelona, com a espai que ha servit d’inspiració a molts dels escriptors del gènere. Per aquest motiu s’han incorporat dos nous espais relacionats amb aquest ambient: les golondrines, on autors com Rosa Montero, Màrius, Serra, Marc Artigau o Andreu Martín, es troben cara a cara amb els seus lectors, i la Fundació Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB), on es farà la cloenda del certamen, el 3 de febrer.