Manuel Vázquez Montalbán va néixer el 1939 al carrer d’en Botella, al Raval. L’escriptor i periodista barceloní hi va fer molta vida en aquest barri de Ciutat Vella i, fins i tot, en l’actualitat hi ha una placa d’homenatge que en recorda la figura a la finca on va néixer. Aquests orígens van marcar bona part de la seva obra literària i els articles periodístics en els quals el Raval i Barcelona és omnipresent. 

placa homenatge montalban carrer botella

Casa Leopoldo i Pepe Carvalho

La gastronomia era quelcom molt associat a Vázquez Montalbán. Sovint menjava a restaurants com l’Amaya, a la Rambla, o Casa Leopoldo, al carrer de Sant Rafael. A Casa Leopoldo encara hi ha algun escrit seu a les parets i també referències al mític personatge de les seves novel·les, l’investigador Pepe Carvalho. De fet, actualment s’hi pot menjar un capipota a l’estil Carvalho i les ampolles d’aigua duen la inscripció “Vengo de parte de Pepe Carvalho”. 

El menú Vázquez Montalbán

Un altre restaurant del qual també era client habitual des de la infància és el restaurant Can Lluís, al carrer de la Cera, a la cruïlla amb el de la Reina Amàlia, a tocar d’on va néixer. Els responsables del negoci el recorden amb un menú que duu el nom de Vázquez Montalbán i que consta d’alguns dels seus plats favorits: l’olleta d’Alcoi, espatlla de cabrit al forn i les postres xineses (una crema catalana amb gelat de vainilla i ametlles).

La cocteleria Boadas

Un altre espai on l’autor passava algunes estones era la cocteleria Boadas, al carrer dels Tallers. El seu combinat preferit era el Martini sec, fet amb ginebra i vermut francès Noully Prat. Vázquez Montalbán també trepitjava sovint la plaça Reial per fer-hi una cervesa i el Mercat de la Boqueria que visitava cap a les set de la tarda, perquè coincidia amb l’arribada del peix fresc.

L’antropòleg i historiador Xavier Theros ha parlat d’aquesta relació de Vázquez Montalbán amb Barcelona al ‘btv notícies vespre’. Mira aquí el contingut:

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a