L’escriptora de Nova York Joyce Carol Oates ha rebut aquest dilluns el Premi Pepe Carvalho 2021, guardó que forma part de BCNegra, el festival de novel·la negra de Barcelona. L’autora ha estat reconeguda per representar “el millor de la narrativa nord-americana, sense haver perdut en cap moment el contacte amb el present”, i, alhora, per la transcendència psicològica i social de les seves obres.

En l’acte de lliurament al Saló de Cent de l’Ajuntament, Carol Oates ha assegurat que és “un gran honor” rebre aquest premi. En una intervenció telemàtica des de Nova York, l’escriptora nord-americana ha explicat que escriu sobre temes que considera “espantosos”, com la violació, i alhora per “donar veu a la gent que no té veu”, especialment a les dones i les nenes: “És important que els que sí que tenim veu siguem persones de compassió per donar veu a aquells que no en tenen“.

Satisfacció pel reconeixement a la dona escriptora

L’autora ha agraït que enguany el guardó hagi anat a parar a una dona en un sector en què, ha lamentat, es premien més els homes, sobretot als Estats Units, país on ella va néixer. Joyce Carol Oates ho ha dit durant la conversa virtual amb la periodista Anna Guitart, batejada com a “Black water”, títol d’una de les seves novel·les més conegudes.

El jurat ha estat presidit per Carlos Zanón i integrat també pels vocals Rosa Ribas, Anna Abella, Núria Cadenes, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán. Zanón ha agraït a l’escriptora “no evitar cap tema ni cap posició incòmoda” i ha destacat la prosa “clara i efectiva” que utilitza la novel·lista per mostrar la violència com un element d’impacte.

Mig miler d’obres

Nascuda l’any 1938 a Lockport, Nova York, Joyce Carol Oates és autora d’una cinquantena de novel·les, uns 400 relats curts, una dotzena de llibres de no-ficció, una desena de poemaris i nou obres de teatre. Entre la seva obra destaquen ‘Rey de picas’, ‘Qué fue de los Mulvaney’, ‘Riesgos de los viajes en el tiempo’, ‘Persecución, ‘Violada. Una història d’amor’ o ‘Zombi’.

Al llarg de la seva carrera, l’autora ha rebut altres reconeixements internacionals, com el National Book Award, el Fémina Étranger i el PEN/Malamud Award.

Així ha estat l’acte íntegre d’entrega del Premi Pepe Carvalho a Joyce Carol Oates.

Uns premis amb 15 anys d’història

L’Ajuntament de Barcelona concedeix el Premi Pepe Carvalho des del 2006, un reconeixement i homenatge a l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i el seu magistral detectiu de ficció, Pepe Carvalho.

Novel·listes como Francisco González Ledesma, P. D. James, Ian Rankin, Andreu Martín, Donna Leon o Juan Madrid formen part de la llista de guanyadors d’aquests premis de la novel·la negra i policíaca.