El jurat ho ha tingut molt clar i la decisió ha estat unànime. Des del seu punt de vista, Lehane és “la continuïtat de la millor tradició clàssica de la novel·la negra americana“. Durant l’acte d’entrega del premi, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat el paper de la novel·la negra en el seu vessant més social. “Tots tenim un àngel i un dimoni a dintre”, ha reflexionat, “amb la novel·la negra en podem ser conscients i, per tant, millorar”. A més, també ha anunciat que Paco Camarasa, el comissionat de BCNegra, rebrà la Medalla d’Or al Mèrit Cultural per tota la feina que ha fet per la divulgació de la literatura a la ciutat.

El premiat, Dennis Lehane, ha donat les gràcies al consistori pel premi, i ha felicitat Barcelona per ser una ciutat que aposta per la cultura. L’autor ha reconegut a un Saló de Cent ple que a la seva edat encara no es creu que pugui viure i viatjar gràcies a la literatura.

Dennis Lehane va créixer als carrers de Dorchester, un barri de Boston conegut per la diversitat cultural però també per la conflictivitat. Aquest entorn obscur i el seu domini de la paraula van ser els elements determinants que el van convertir en escriptor de novel·les negres. Els seus primers passos en aquest món es van concretar el 1994 amb la publicació del seu primer llibre, ‘A drink before the war’, en què es recullen les primeres aventures de la parella de detectius privats  formada per Patrick Kenzie i Angela Gennaro. Aquests dos personatges acompanyen l’autor en altres novel·les com ‘Sacred’ (1997) o ‘Gone, baby, gone’ (1997), que va ser adaptada cinematogràficament per Ben Affleck el 2007 sota el mateix títol (doblada al català com a ‘Adeu, nena, adeu’).

Les seves obres més conegudes són ‘Mystic river‘ i ‘Shutter Island‘, també adaptades a Hollywood i portades al cinema, aquesta vegada per Clint Eastwood  i Martin Scorsese respectivament.  De fet, la seva trajectòria ha estat estretament lligada al món audiovisual, i també ha estat guionista en alguns episodis de ‘The wire‘ i ‘Boardwalk empire‘.