En total hi haurà més de 60 activitats gratuïtes a les quals participaran una cinquantena d’autors i especialistes del gènere: debats, taules rodones i exposicions a 12 espais diferents. Pel que fa als autors internacionals, s’espera la presència d’Andrea Camilleri (que recollirà el IX Premi Pepe Carvalho a l’Ajuntament), Jussi Adler-Olsen, Gauke Andriesse, Roberto Constantini, Peter James, Philip Kerr, Sophie Hannah i Ben Pastor. Participaran en taules rodones que tocaran tot un ventall de temes relacionats amb la novel·la negra: des de la corrupció fins a les falsificacions en l’art, passant per l’urbanisme o les intrigues vaticanes.

Un homenatge a Camilleri

El 6 de febrer el novel·lista sicilià rebrà el Premi Pepe Carvalho pel seu personatge Montalvano. El jurat ha reconegut que Camilleri és “un dels genuïns representants de la novel·la negra mediterrànea“. L’autor, de 88 anys, és molt llegit a Catalunya i Espanya, i conversarà amb el seu públic el 7 de febrer. Però això no és tot: Camilleri rebrà també un homenatge amb la peça teatral ‘Sis personatges en cerca de Camilleri’. Pau Vidal (escriptor i traductor de l’obra de Camilleri) i l’actriu Monia Presta signen el text que col·loca el comissari Montalvano enfront el seu creador. Serà el 3 de febrer a La Capella del carrer de l’Hospital.

Un cicle de cinema

Per primera vegada hi haurà un cicle de cinema negre i policíac. Els dies 3, 4 i 5 de febrer es podran veure a La Capella adaptacions cinematogràfiques d’obres de diversos autors de novel·la negra. ‘El ojo de la tormenta’ té com protagonistes el comissari Martin Beck i el detectiu Gustav Larsson, dos dels personatges creats per Maj Sjöwall i Per Wahlöö. ‘Las huellas imborrables’ parteix d’una de les obres més conegudes de l’escriptora sueca Camilla Läckberg, i ‘El danés serbio’ és una minisèrie basada en la novel·la de Leif Davidsen.

Exposició homenatge a Simenon

Tota la complexitat de l’obra i la persona del pare del comissari Maigret estarà representada a l’exposició “Si més no, Simenon”, que tindrà lloc a partir del 30 de gener a la Biblioteca Jaume Fuster.

Destaquen també les programacions especials a les biblioteques de la ciutat, un cicle de conferències a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès o un concert de la Barcelona Big Blues Band & Dani Nel·lo, que posarà música a les activitats de la BCNegra d’enguany.

L’organització pretén estimular la participació ciutadana a través de les xarxes socials, gràcies al seguiment de les conferències i xerrades de BCNegra mitjançant el compte de Twitter @bcncultura i amb l’etiqueta #BCNegra14. La trobada d’Andrea Camilleri, Premi Pepe Carvalho 2014, amb els lectors també es podrà seguir per la xarxa a través dels webs de Barcelona Cultura o de BCNegra.