“M’estimo molt més rebre el Premi Pepe Carvalho de la ciutat de Barcelona que tenir el Premi Nobel, tot i que et donen dos milions de dòlars lliures d’impostos”. Això és el que ha dit el guanyador del premi James Ellroy durant la roda de premsa d’aquest dijous. Ellroy ha reconegut que ha sentit a parlar de Pepe Carvalho, però mai no ha llegit cap novel·la del popular personatge de Manuel Vázquez Montalbán.

Segons Ellroy, ha escrit “19 obres mestres i totes han estat publicades en castellà”. L’autor ha reconegut que no li interessa gens el present: “He viscut sempre en el passat i encara hi visc profundament”. Ellroy ha explicat que de petit sempre llegia les revistes ‘Life’ dels seus pares sobre la Segona Guerra Mundial.

Durant l’acte d’entrega del premi al Saló de Cent, Ellroy s’ha descrit com “el gos diabòlic de la novel·la criminal” i ha assegurat que la novel·la negra “és la més gran vulgar forma d’art a la qual aspira la paraula”.

Reedició de ‘Mis rincones oscuros’

L’onze de gener passat l’editorial Literatura Random House va reeditar una de les obres més emblemàtiques de l’autor, ‘Mis rincones oscuros’. És una novel·la sobre les memòries d’Ellroy, de la investigació sobre l’assassinat no resolt de la seva mare, que va ser trobada al marge d’una carretera d’un petit poble a prop de Los Angeles el juny del 1958, quan l’escriptor tenia 10 anys.

Els altres premis Pepe Carvalho

2017 – Dennis Lehane
2016 – Donna Leon
2015 – Alicia Giménez Bartlett
2014 – Andrea Camilleri
2013 – Maj Sjöwall
2012 – Petros Màrkaris
2011 – Andreu Martín
2010 – Ian Rankin
2009 – Michael Connelly
2008 – P. D. James
2007 – Henning Mankell
2006 – Francisco González Ledesma