L’escriptor malagueny Juan Madrid ha estat guardonat amb el Premi Pepe Carvalho que atorga l’Ajuntament en el marc del festival BCNegra. L’acte de lliurament s’ha celebrat al Saló de Cent. L’autor d’una quarantena de llibres entre novel·les, recopilacions de contes i novel·les juvenils, ha recollit el premi de mans de l’alcaldessa, Ada Colau, qui ha volgut destacar la relació especial que hi ha entre la novel·la negra i la ciutat de Barcelona.

L’amistat entre Juan Madrid i Manuel Vázquez Montalban

L’escriptor malagueny s’ha mostrat agraït per rebre el premi: “Per fi m’han tret de casa, m’han dut a uns restaurants on he menjat molt bé, i estic rodejat de gent estupenda. És com un regal. I a sobre em donen una estàtua”, ha declarat. Entre broma i broma també ha volgut tenir unes paraules de record a l’estreta amistat que compartia amb Manuel Vázquez Montalban: “Tots dos teníem un llenguatge molt especial en un temps molt clandestí. A més, les nostres eren històries vitals paral·leles”.

“La novel·la negra és la literatura del nostre temps”

El jurat del XV Premi Pepe Carvalho ha destacat “el compromís literari, polític i ètic de Juan Madrid. Un autor que utilitza el gènere negre com a eina per explicar què passa als carrers de la ciutat”. De fet, en una compareixença davant la premsa, prèvia a l’acte de lliurament del premi, Madrid ha ressaltat que la seva funció com a escriptor és “explicar els conflictes de la gent en un país ple de pobres i miserables”.

L’escriptor ha destacat que és justament per això que existeix la literatura negra: “La literatura del nostre temps, sobre l’angoixa, la marginació”.

El president del jurat del Premi Pepe Carvalho, el també escriptor Carlos Zanón, ha explicat que no van tardar “ni tres minuts” a posar-se d’acord en atorgar el premi a Madrid: “De fet, la primera pregunta que ens vam fer és si encara no tenia el premi”.

Zanón ha destacat que és un premi a un dels fundadors de la novel·la negra espanyola a principis dels 80 amb una literatura “mai equidistant quan es tracta de treure la veritat”. Sobre la seva darrera novel·la, ‘Perros que duermen’, Zanón ha dit que és “la història que ens han amagat i que no volem saber”. “És el premi perfecte per a un escriptor importantíssim”, ha sentenciat.

L’acte d’entrega del Premi Pepe Carvalho