El sector cultural és un dels més afectats per la crisi del coronavirus. A més de l’aturada total de la seva activitat, hi ha molta incertesa sobre com i quan es podran reprendre activitats com ara anar al teatre, al cinema o a concerts, tot i que amb la desescalada s’està recuperant l’activitat. Amb aquest panorama, diverses sales de tot l’estat s’han sumat a l’última iniciativa de la distribuïdora de cinema independent A Contracorriente Films: l’anomenada Sala virtual de cine, un espai creat perquè la gent pugui veure algunes estrenes de cinema en línia a través del web salavirtualdecine.com. A Catalunya, s’hi han adherit una vintena de sales. A la ciutat de Barcelona, ho han fet els cinemes Verdi i Girona.

Les pel·lícules es podran veure en línia des de qualsevol dispositiu i també hi haurà una aplicació. Amb aquesta proposta, A Contracorriente Films creu que podrà continuar amb la comercialització de les seves properes estrenes. El preu per a pel·lícula és de 6,95 euros i l’espectador podrà veure la cinta llogada durant 72 hores i en quatre dispositius. Per accedir a aquest preu, l’usuari ha de fer servir el codi de descompte genèric salavirtual2020 o, si prefereix ajudar la seva sala habitual, pot fer servir l’específic de cada cinema. En els cas dels cinemes barcelonins els codis són: salavirtualcinemesgirona i salavirtualverdi. Es podrà optar per la versió original o doblada. Aquests són els títols disponibles a dia d’avui través de la nova plataforma, que s’aniran ampliant.

Totes les estrenes de la sala virtual de cine

 

‘Un verano inolvidable’

Sharon von Wietersheim

La directora Sharon von Wietersheim reprèn en aquesta pel·lícula una antiga sèrie de pel·lícules alemanyes (‘Immenhof’) sobre unes noies joves i la seva granja, per explicar una història de superació. Després de la mort del seu pare, tres germanes han de mantenir viva Immenhof, la granja familiar de cavalls. Juntes, hauran de fer front a tot tipus d’adversitats per poder conservar el negoci familiar, que ha fet fallida i que té un veí milionari com a pretendent. Superació, família i cavalls en un film que és bonic de veure: els paisatges, les rutines de la granja, la protagonista, Leia Holtwick, i els cavalls, que són una autèntica meravella.

‘La nueva vida de Britt-Marie’

Tuva Novotny, 2019

La Britt-Marie té 63 anys i acaba de separar-se després de 40 anys de matrimoni que ha dedicat plenament a les feines de la casa i al seu marit. La protagonista (Pernilla August) acaba marxant a viure a Borg, un petit poble amb molt pocs habitants però que té com a orgull el seu jove equip de futbol. La nova feina de la Britt-Marie serà entrenar-los i aquí comença la seva nova vida. Aquesta pel·lícula sueca és un viatge ple de reptes i de calidesa que, tot i ser predictible, transmet el missatge que potser mai no és tard per començar a viure i per conèixer què és això de l’empoderament femení.

‘Mi vida con Amanda’

Mikhaël Hers, 2018

Mikhaël Hers aborda en aquest film la visió de les víctimes d’un atac terrorista, en concret el de les persones que perden algun ésser estimat. És el cas de l’Amanda, una nena de set anys amb una vida normal a París que perd la seva mare en un atemptat. L’única persona que podrà fer-se càrrec de la nena serà el seu oncle, un noi que ronda els 20 anys, solitari i somiador que viu el present. El protagonista és Vincent Lacoste, un dels actors francesos favorits del moment, que aquí fa un gir a un registre totalment dramàtic. La nena, Isaure Multrier, fa una interpretació plena de tendresa i amb prou maduresa interpretativa. El director s’inspira en els atemptats del 13 de novembre del 2015 a la capital francesa, en què van morir 131 persones i fa un relat sobre la pèrdua, el dol, l’amor, la maduresa i la paternitat.  

‘Descubriendo a Anna Frank. Historias paralelas’

Sabina Fedelli i Anna Migotto, 2019

L’any 2019 Anna Frank hauria fet 90 anys. Aquest documental parla de la seva història través de cinc supervivents de l’Holocaust, que també van ser adolescents com ella, amb els mateixos ideals i les mateixes ganes de viure. Els seus testimonis es combinen amb els de fills i nets. Una d’elles, la Martina, recorrerà alguns dels llocs que van formar part de la vida d’Anna Frank i també llocs comuns entre Frank i les supervivents. La guanyadora de l’Oscar, Hellen Mirren, s’encarrega de narrar i conduir la història a través de les paraules del diari de l’adolescent jueva.

‘Bacurau’

Kleber Mendonça Filho i Juliano Dornelles, 2019

En un futur proper, el poble de Bacurau plora la mort de la seva matriarca Carmelita, morta als 94 anys.  Uns dies després, els habitants s’adonen que el poble està sent esborrat del mapa. La forma: una distopia plena d’adrenalina que està entre el cinema d’autor brasiler, el cinema de terror, l’spaguetti western i la ciència-ficció. El fons: un drama social que parla del turisme, la gentrificació i de com les zones rurals estan completament oblidades. Va ser molt ben acollida a Sitges i va guanyar el Premi del Jurat en el Festival de Canes passat. Un apunt: John Carpenter és l’autor d’un dels temes de la banda sonora.

‘Cartas a Roxane’

Alexis Michalik, 2018

Alexis Michalik és un actor i dramaturg francès expert en adaptar Shakespeare. Ha dedicat gairebé 15 anys a crear el seu primer llargmetratge, ‘Cartas a a Roxane’, una comèdia històrica amb tocs romàntics sobre el procés creatiu  de la popular obra francesaa ‘Cyrano de Bergerac’, escrita per Edmond Rostand. El director afirma que el film és la fusió de dos amors, el cinema i el teatre, i que ens fa reflexionar sobre el procés creatiu i les diferents cares de l’amor. Alexis Michalik va venir a presentar ‘Cartas a Roxane’ durant el BCN Film Fest de l’any passat i ‘La cartellera’ de betevé va poder parlar amb ell.

 

‘Wojtyla: la investigación’

José María Zavala, 2020

Karol Wojtyla ha estat un dels homes més públics i populars de la història. Però qui és la persona que hi ha darrere el papa Joan Pau II? Què va passar amb l’atemptat que el pontífex va patir a mans d’Ali Agca? Qui va intentar enverinar-lo? A través de quatre testimonis clau, aquesta pel·lícula intenta apropar l’espectador a la persona que hi havia darrere el sant i també esclarir alguns episodis grisos de la seva història. Amb documents i fotografies inèdits dels serveis secrets comunistes de Polònia, s’explica, per exemple, que el papa va ser sotmès a una estreta vigilància des del 1946 i fins al seu pontificat. També hi ha testimonis de persones que expliquen com els va canviar la vida gràcies a Joan Pau II.

‘La pasión en el arte’

Phil Grabsky, 2020

La mort i resurrecció de Crist ha estat un dels motius més representats pels grans artistes de la història. Aquest documental explora com es mostra la Pasqua en l’art, des dels primers cristians fins a l’actualitat. La idea del britànic Phil Grabsky afirma que, amb aquesta pel·lícula, com en totes les que fa, canvia la manera que té l’espectador de relacionar-se amb una obra d’art, bé sigui en un museu o en un cinema. Com més sàpiga sobre la biografia de l’artista, més rica serà la seva experiència. A més, el film ofereix l’oportunitat de veure una exposició d’art que mai no podria ser reunida en un espai físic, ja que hi ha escultures, quadres o vitralls que no es poden moure d’allà on són. Altres títols reconeguts del director són  ‘Leonardo: the works’, ‘El joven Picasso’ i ‘En busca de Mozart’.

‘Especiales’

Éric Toledano i Olivier Nakache, 2020

El Bruno i el Malik creen dues associacions que formen nois procedents de barris conflictius perquè es converteixin en cuidadors de nens i adolescents autistes. S’encarreguen de casos extremadament complexes i que les institucions no atenen prou bé. Basada en fets reals, aquesta és la història de dos homes que tenen el propòsit ferm de crear una societat més justa i inclusiva. Éric Toledano i Oliver Nakache són els directors de la reeixida ‘Intocable’ i aquesta cinta va ser la pel·lícula de clausura en el Festival de Canes d’enguany i va rebre el premi del públic en el Festival de Sant Sebastià. 

‘Hasta que la boda nos separe’

Dani de la Orden, 2020

La Marina és una noia soltera d’uns 30 anys que treballa organitzant casaments. Està encantada amb la seva vida, sense compromisos ni lligams. Una nit coneix el Carlos i s’enrotllen. Però resulta que ell té parella, l’Alexia, que, quan descobreix la targeta de visita de la Marina entre les coses de la seva parella ho interpreta com una proposta de matrimoni i ell, com no sap com sortir de l’embolic, li demana casament. Ella, de seguida diu que sí emocionada. Per acabar-ho d’adobar, les dues noies són amigues de la infància. Una clàssica comèdia romàntica amb algun punt més esbojarrat, per als fans d’aquest gènere.

‘Vivarium’

Lorcan Finnegan, 2019

Una parella jove busca habitatge i van en una immobiliària. Un agent estrany els convenç per anar a veure una casa a la urbanització de Yonder. Un cop allà, els abandona i, quan volen tornar a casa, s’adonen que són dins un laberint. A partir d’aquí la trama es complica i comencen a rebre paquets, entre els quals el d’un nen que apareix del no res i que creix més ràpid del normal. Atrapats, són incapaços de trobar la sortida ni tampoc altres persones i, llavors, comencen a aflorar les seves pors més íntimes: els problemes de parella, la monotonia, el pas a la vida adulta o una paternitat per a la qual  no estaven preparats. La pel·lícula és una mena de distopia quotidiana, un relat sobre l’aïllament que bé podria ser un capítol de la sèrie ‘Black mirror’.


‘La alegría de las pequeñas cosas’

Daniele Luchetti, 2019

Després d’un accident de trànsit mentre anava a la feina en moto, el Paolo mor i acaba en una mena de més enllà on li diuen que hi ha hagut un error administratiu: encara li queda una hora i mitja de vida. El Paolo torna a casa disposat a aprofitar al màxim cada segon i comença a adonar-se de totes les coses que es donen per fetes però que són les que fan que sigui feliç. Comèdia dramàtica italiana basada en una sèrie de relats curts de Francesco Piccolo, qui també participa en el guió de la pel·lícula.

‘Los profesores de Saint-Denis’

Mehdi Idir y Fabien Marsaud, 2019

La Samia és una jove mestra que va a viure a París i accepta el repte de dirigir una escola en un barri conflictiu dels suburbis. S’haurà d’enfrontar amb els problemes de disciplina, la falta de motivació i les baralles diàries d’un alumnat que l’últim lloc on vol ser és a l’escola. Però també descobrirà la vitalitat i l’humor tant dels estudiants com dels seus companys docents. La pel·lícula busca fer un retrat de les escoles franceses dels barris marginals i fa una estranya barreja d’elements del cinema d’institut nord-americà, el retrat costumista de la pobresa i la immigració, la crítica social i l’acudit fàcil. Els directors, Mehdi Idir i Fabien Marsaud, van criar-se en escoles d’aquest tipus i van escollir a nois de barri per fer-los debutar a la gran pantalla com a actors. El protagonista, Liam Pierron, va guanyar el premi a millor actor revelació als premis César.

‘Pintores y reyes del Prado’

Valeria Parisi, 2019

Amb 1.700 obres exhibides i altres 7.000 peces custodiades, el Museu del Prado és un temple de l’art mundial. Coincidint amb el bicentenari del museu, ‘Pintores y reyes del Prado’, explica la història d’aquesta pinacoteca, inaugurada el 1819. I ho fa amb l’oscaritzat actor Jeremy Irons, que és l’encarregat de guiar-nos per les galeries del museu. Ens parlarà d’obres mestres d’artistes com Goya, Velázquez, Rubens, Tiziano, el Bosco El Greco, però també dels governants que van decidir conservar-les. Així, també ens endinsem en la història: reis i reines, dinasties, guerres… sentiments, emocions i gustos personals dels homes i dones que han estat protagonistes de la història d’Espanya, però també dels protagonistes d’avui, com arquitectes, col·leccionistes, conservadors, intel·lectuals o visitants.

‘Frida. Viva la vida’

Giovanni Troilo, 2020

Després de la serva mort, Frida Kahlo es va convertir en una icona pop que impregna el món amb objectes de tot tipus: llibres, còmics, pel·lícules, desfilades de moda… Però, qui era Frida Kahlo? S’han escrit molts llibres sobre la pintora mexicana, i el 2002 Salma Hayek va protagonitzar la pel·lícula ‘Frida’, dirigida per Julie Taymor. ‘Frida. Viva la vida’ arriba en format de documental i repassa la vida d’aquesta artista, capaç de construir una autobiografia a través dels quadres que pintava. Imatges que explicaven la seva existència plena de dolor i tragèdia, d’amor i traïció, de compromís polític. Però també d’alegria i vitalitat, d’energia i bellesa. La pel·lícula vol mostrar aquestes dues cares de Kahlo a través de testimonis únics i documentació inèdita i amb una narradora especial: l’actriu i directora Asia Argento.

‘Caravaggio en cuerpo y alma’

Jesús Garcés Lambert, 2018

Tot i que no és una estrena, la Sala virtual de cine ofereix també la possibilitat de recuperar ‘Caravaggio en cuerpo y alma’, un film que només es va poder veure dos dies al cinema. Es tracta d’un viatge en moviment a través de l’obra i la turmentada vida de Caravaggio, una de les figures més misterioses de la història de l’art. Va ser un artista revolucionari i, per tant, incomprès pels seus contemporanis. Es mostren 40 obres d’art filmades en cinc ciutats i 15 museus, per explicar la història del pintor a través d’una investigació profunda, posant especial èmfasi en les llums i ombres del geni. Aquesta és una de les primeres pel·lícules italianes filmades en 8k.

‘Michelangelo’

David Bickerstaff, 2017

Aquesta cinta tampoc és una estrena, però s’inclou en la sèrie de pel·lícules d’art que està oferint la Sala virtual de cine. En la línia de ‘Caravaggio en cuerpo y alma’, és un documental que proposa un viatge per l’obra de Michelangelo. Des de les sales de gravats i dibuixos d’Europa fins a les grans capelles i museus d’Itàlia, per submergir-nos en la vida i llegat d’un dels artistes més importants del Renaixement. La pel·lícula forma part de la sèrie de documentals d’art ‘Exhibition On Screen’ (exposició en la pantalla), creats pel director de cinema David Bickerstaff i el director i productor Phil Grabsky, del qual es pot veure ‘La pasión en el arte’ en aquesta mateixa plataforma.