Cuirassat_Potemkin

Com la resta d’equipaments culturals, les sales de cinema han hagut de tancar en compliment de l’estat d’alarma derivat de la crisi del coronavirus. En aquest context, des dels Cinemes Renoir volen seguir mantenint el contacte amb el públic i, per això, han decidit impulsar una sèrie de cicles temàtics amb propostes cinematogràfiques mentre duri el confinament.

Cada setmana proposen un conjunt de set pel·lícules, una per a cada dia, presentades en forma de festival monogràfic. Des del seu blog, La Gran Ilusión, publiquen la llista de títols, contextualitzen cadascun dels films i faciliten un enllaç per al visionat. Totes les pel·lícules que seleccionen estan disponibles en obert a la xarxa. La selecció de títols va a càrrec del programador dels Cinemes Renoir, Octavio Alzola.

Producció espanyola, cinema mut d’avantguarda…

La programació de la setmana del 30 de març al 5 d’abril té com a protagonista el cinema espanyol, una de les línies de programació que defineixen els Cinemes Renoir. Algunes de les pel·lícules es poden visionar gratuïtament a través de l’arxiu de Ràdio Televisió Espanyola i d’altres a Vimeo.

 1. ‘La Novia’, de Paula Ortiz (2015)
 2. ‘B’, de David Ilundain (2015)
 3. ‘El Olivo’, d’Icíar Bollaín (2016)
 4. ‘Truman’, de Cesc Gay (2015)
 5. ‘Manic Pixie Dream Girl’, de Pablo Maqueda (2013)
 6. ‘Blancanieves’, de Pablo Berger (2012)
 7. ‘Gente en sitios’, de Juan Cavestany (2013)

El cinema espanyol ha pres el relleu al cinema mut dels anys 20, la proposta de la setmana del 23 al 29 de març. Sota l’etiqueta #FestivalRenoirVanguardias, incloïa grans títols d’aquest període, que van marcar la història global del cinema amb obres carregades d’experimentació i originalitat. Tots els títols d’aquesta selecció es poden visionar gratuïtament al portal Archive.org.

 1. ‘Fausto’, de F. W. Murnau (1926)
 2. ‘Un perro andaluz’, de Luis Buñuel (1929)
 3. ‘La pasión de Juana de Arco’, de Carl Theodor Dreyer (1928)
 4. ‘El acorazado Potemkin’, de Sergei M. Eisenstein (1925)
 5. ‘El Golem’, de Paul Wegener (1920)
 6. ‘Entreacto’, de René Clair (1924)
 7. ‘Häxan’, de Benjamin Christensen (1922)

Els Cinemes Renoir van estrenar aquesta iniciativa amb un cicle dedicat a Charles Chaplin el dilluns 16 de març. La selecció incloïa ‘Charlot cambia de oficio’, ‘Carreras de autos para niños’ , ‘Charlot, campeón de boxeo’, ‘Charlot emigrante’, ‘Charlot, héroe del patín’, ‘Charlot prehistórico’ i ‘The bond’.

Pel·lícules… i també curtmetratges

A més de les propostes temàtiques setmanals de pel·lícules en obert, els Cinemes Renoir també proposen visionar curtmetratges. Amb el nom de #RenoirenCorto, recomanen cinc curtmetratges espanyols, fets entre els mitjans dels anys 90 i el 2017. Produccions premiades o nominades, en molts casos, als Premis Goya i altres guardons.

 1. ‘Mambrú’, de Pedro P. Jiménez (1996)
 2. ‘7:35 de la mañana’, de Nacho Vigalondo (2003)
 3. ‘Diez minutos’, d’Alberto Rojo (2004)
 4. ‘Los gritones’, de Roberto Pérez Toledo (2010)
 5. ‘Pipas’, de Manuela Burló Moreno (2013)
 6. ‘Bla bla bla’, d’Alexis Morante (2015)