Tot i la cura dels nostres familiars i amics, tot i el teletreball i les obligacions de la llar, el confinament a Catalunya provocat per la quarantena i el coronavirus ens farà passar totes les hores que dediquem a l’oci tancats a casa. I res millor que una bona pel·lícula per amenitzar aquests dies. El cinema, sovint, ens ha proposat històries que tenien lloc en espais tancats, i que es servien d’aquest únic entorn com a eina narrativa i emocional, ben capaç de suggestionar-nos amb ambients claustrofòbics o de convidar-nos al recolliment. Nosaltres hem elaborat una llista de 15 pel·lícules per viure un confinament de cine en què els seus protagonistes estan “confinats”, perquè les gaudiu mentre esperem que la crisi passi.

1

’12 homes sense pietat’

Sidney Lumet, 1957

Un noi és acusat de l’assassinat del seu pare, i queda a les mans d’un jurat popular decidir si és culpable o innocent. 12 homes sense pietat que seuen en una taula del jutjat, una tarda sufocant, i despatxen ràpidament l’assumpte declarant-lo culpable. Però n’hi ha un que no ho té clar. Així comença un dels grans drames judicials de la història del cinema, en què Sidney Lumet va comptar amb un càsting de grans actors, encapçalat per un Henry Fonda excel·lent, en aquesta adaptació d’un espectacle teatral de Reginald Rose que radiografia els comportaments humans, encarnats per cadascú dels protagonistes. La podeu veure a Filmin.

2

‘El ángel exterminador’

Luis Buñuel, 1962

Una de les millors pel·lícules de l’època mexicana de Luis Buñuel, ‘El ángel exterminador’, ens mostra un sopar a casa d’una família de la burgesia de Mèxic. Els convidats, de totes les edats, passen una vetllada distesa, només interrompuda per petites contrarietats, fins que s’adonen que no poden sortir del menjador. Res els ho impedeix, en aparença, no hi ha ni guàrdies ni portes tancades amb clau, però ni així aconsegueixen sortir. L’estranyesa deixa pas a la desesperació i a l’abandonament de les convencions socials, mentre aquests homes i dones s’embruten i s’animalitzen, tancats en aquest petit recinte. Inquietant i desassossegadora, però també mordaç i incisiva, ‘El ángel exterminador’ és una bona mostra de la filmografia de Buñuel. La podeu veure a Flixolé.

3

‘The Purge: La noche de las bestias’

James DeMonaco, 2013

Una forta crisi econòmica ha fet saltar pels aires el govern dels EUA, que ara és en mans d’un poder autocràtic. Tot i això, l’economia va molt bé, gairebé no hi ha atur i els nivells d’inseguretat han baixat a mínims històrics. I això per què? Perquè cada any, durant una nit, quasi totes les lleis s’aboleixen i els ciutadans tenen via lliure per matar qui vulguin. Amb aquesta premissa, la productora de terror Blumhouse va iniciar una de les sagues més estimulants i més políticament incorrectes del cinema de terror recent. ‘The Purge: La noche de las bestias’ té lloc en la seva totalitat dins d’una casa assetjada per assassins que volen esquarterar una família. La idea de la saga ha tingut tant d’èxit que ja se n’han fet quatre títols i una sèrie de televisió. Les podeu veure totes a Prime Video.

4

‘La soga’

Alfred Hitchcock, 1948

Una habitació, un assassinat, un bagul que amaga un cadàver i 80 minuts del millor suspens marca Alfred Hitchcock. Dos joves decideixen cometre el crim perfecte i fer-ho al davant dels seus convidats, que són la família de la víctima i un professor de criminologia amb una ment brillant. Amb una posada en escena teatral, Hitchcock va decidir rodar ‘La soga’ com si fos un únic pla seqüència, i el resultat és una reflexió sobre els límits de l’ètica i sobre convencions com el bé i el mal. Un dels títols més reflexius i més elegants del cineasta britànic, amb dos habituals del seu cinema com James Stewart i Farley Granger. La podeu veure a Filmin.

5

‘Misery’

Rob Reiner, 1990

En Paul Sheldon és un escriptor de novel·les romàntiques autor de la saga d’un popular personatge. Un dia, quan viatja per carreteres nevades per portar al seu editor la seva nova novel·la, té un accident i és rescatat per una infermera. Estabornit i ferit, s’allotja a la casa de la seva salvadora, que viu aïllada a les muntanyes i que resulta ser una gran admiradora d’en Paul Sheldon. L’únic inconvenient és que l’escriptor volia matar el seu personatge en el seu nou llibre, i l’infermera no està del tot d’acord amb la idea… Stephen King va publicar ‘Misery’ el 1987, i tres anys més tard Rob Reiner la va adaptar al cinema amb James Caan i una esplèndida Kathy Bates, que va guanyar l’Oscar a la millor actriu. Hi ha “fandoms” que maten… La podeu veure a Rakuten TV.

6

‘La trinchera infinita’

Jon Garaño, Aitor Arregi i Jose Mari Goenaga, 2019

El final de la Guerra Civil va suposar la continuació d’un malson per a milions de persones, perseguides, represaliades o exiliades. Entre elles hi va haver els talps, republicans que es van amagar a casa seva i no en van sortir durant anys, sabent que el règim franquista els perseguia i que a fora només els esperava la presó i la mort. ‘La trinchera infinita’ explica els cas d’un d’ells, que viu durant més de 30 anys emparedat en un forat de casa seva. Un dels grans títols del cinema espanyol d’enguany, el nou treball dels directors d’‘Handia’ (2017) compta amb Belén Cuesta, que es va endur el Goya a la millor actriu, i Antonio de la Torre. La podeu veure a Filmin i a Netflix.

7

‘Repulsió’

Roman Polanski, 1965

La Carol Ledoux és una jove que viu amb la seva germana en un apartament de Londres. La seva relació amb el sexe neix d’una pulsió reprimida, que la porta a desitjar i rebutjar per igual les relacions físiques. Quan la seva germana marxa de casa, la Carol comença a experimentar visions que la empenyen a una espiral de bogeria. Catherine Deneuve protagonitza un dels millors treballs de Roman Polanski, que inicia una trilogia sobre històries de bogeria dins de pisos que completaria amb ‘La llavor del diable’ (1968) i ‘El quimérico inquilino’ (1976). La podeu veure a YouTube Movies.

8

‘El resplandor’

Stanley Kubrick, 1980

La família Torrance es trasllada en un hotel per encarregar-se del seu manteniment durant la temporada d’hivern. La feina ha de ser l’ocasió ideal perquè en Jack, el pare, pugui escriure la seva nova novel·la. Però ja se sap que molt treballar i cap diversió fan d’en Jack un avorrit… i també algú que veu fantasmes de majordoms, bàrmans, tipus disfressats i bessones inquietants. Stephen King, un cop més el rei del terror contemporani, no va quedar gaire content amb aquesta adaptació de la seva novel·la que va realitzar Stanley Kubrick amb Jack Nicholson i Shelley Duval, però el resultat és immillorable. Ja ho sabeu: aquí hi ha en Johnny! La podeu veure a Rakuten TV.

9

‘Cube’

Vincenzo Natali, 1997

Imagina’t que et despertes un dia i et trobes en una mena de cub gegant, dividit per habitacions. Imagina’t, a més, que a cada una d’aquestes habitacions s’hi amaguen les trampes més mortals, i que com a companys d’aventura tens una colla de desconeguts amb els quals no sempre podràs confiar. Això és el que ens planteja ‘Cube’, el debut a la direcció de llargmetratges de Vincenzo Natali, i potser el seu millor treball fins ara. Un estudi sobre el comportament humà i un film que posa els pèls de punta, que resol amb intel·ligència un pressupost més aviat sobri. La podeu veure a Rakuten TV.

10

‘La finestra indiscreta’

Alfred Hitchcock, 1954

Un altre cop Hitchcock, però és que l’ocasió s’ho mereix. El mestre del suspens britànic va situar James Stewart, un dels seus actors més soferts, en una cadira de rodes davant d’una finestra. Allà és on es troba l’LB Jefferies, un fotògraf que ha patit un accident i s’ha d’estar a casa amb una cama enguixada. Avorrit i fastiguejat, es dedica a observar els seus veïns. Però com que això és un film d’Alfred Hitchcock, no hi pot faltar ni personatges ambigus, ni un assassinat, ni escenes angoixants, ni localitzacions claustrofòbiques. ‘La finestra indiscreta’ és un dels clàssics del cinema dels 50 i, també, un bon consell sobre què no fer aquests dies que estem ociosos: espiar els nostres veïns. La podeu veure a Filmin.

11

‘La habitación de Fermat’

Luis Piedrahita i Rodrigo Sopeña, 2007

Cinc matemàtics són convocats en una casa aïllada en el bosc per conèixer-se i passar junts un cap de setmana. Però quan es fa de nit, s’adonen de dues coses molt inquietants: estan tancats al menjador de la casa, i les parets s’estan apropant cada cop més… El debut en la direcció de Piedrahita i Sopeña és una pel·lícula de misteri entretinguda, plantejada com un joc d’endevinalles matemàtiques. Lluís Homar, Santi Millán, Elena Ballesteros, Alejo Sauras i Federico Luppi protagonitzen un títol molt estimulant que va passar injustament desapercebut a les cartelleres. La podeu veure a Rakuten TV.

12

‘Saw’

James Wan, 2004

Dos homes es desperten en un soterrani industrial encadenats en una canonada. Enmig de tots dos, un cadàver amb un tret al cap i una sèrie de cintes de casset. Així comença un dels grans malsons del cinema de terror del segle XXI, el de la perversa i sovint morbosa saga ‘Saw’, que es va iniciar amb una primera entrega dirigida per James Wan, un dels artesans del gènere de l’actualitat. ‘Saw’ va tenir tant d’èxit que va propiciar sis entregues més i un “reboot”. Cap d’aquestes va superar l’entrega original. La podeu veure a Rakuten TV.

13

‘Buried’

Rodrigo Cortés, 2010

Que quedi clar que no és un títol apte per a claustrofòbics, així d’entrada. Un home desperta tancat en un taüt i enterrat viu: ha estat segrestat per terroristes iraquians, que volen demanar un rescat per la seva vida. Només té un mòbil i una hora i mitja d’aire, i la bateria del telèfon se li està acabant. L’espanyol Rodrigo Cortés va veure com la seva carrera feia un bot quan va dirigir Ryan Reynolds en aquest títol angoixant que podria ser un capítol de la sèrie d’‘Alfred Hitchcock presenta…’. Cortés aconsegueix un treball trepidant gràcies a un guió ple de girs i a una posada en escena que ens transmet tota l’estretor del taüt on està tancat el protagonista sense escatimar en punts de vista, enquadraments, angles i plans vibrants i tensos. La podeu veure a Rakuten TV.

14

‘La casa encantada’

Robert Wise, 1963

Un científic, acompanyat d’un grup de curiosos, s’instal·la en una vella casa per estudiar si les històries de fantasmes que s’hi expliquen són certes. Una de les seves acompanyants, l’Eleanor, és una dona insegura i molt sensible, que ben aviat comença a sentir fenòmens paranormals. Robert Wise, l’heterogeni director de ‘Els lladres de cossos’ (1945) o ‘Somriures i llàgrimes’ (1965), adapta un relat de Shirley Jackson i aconsegueix una estilitzada mostra de terror psicològic, en què no sabem quant del que estem veient és real o producte de la suggestió dels personatges. Netflix ha adaptat el llibre de Jackson recentment a la sèrie ‘The haunting of Hill House’. La podeu veure a Filmin.

15

‘La cabina’

Antonio Mercero, 1972

Un home entra en una cabina per fer una trucada, comprova que el telèfon no funciona i intenta sortir-ne… sense aconseguir-ho. Així comença el que potser sigui el migmetratge més important de la història del cinema espanyol, protagonitzat per un José Luis López Vázquez com a ciutadà corrent atrapat en un malson de ressonàncies kafkianes que serveix de metàfora de la incomunicació de l’individu, la deshumanització de la societat i, també, d’una societat espanyola que encara no havia engegat la Transició. Antonio Mercero va guanyar un premi Emmy amb aquest treball, l’únic que va tenir la televisió espanyola durant molts anys. La podeu veure al canal de YouTube de RTVE Archivo.