Per recuperar la memòria visual de l’Eixample, ja fa anys que el centre cultural La Casa Elizalde fa una feina de recopilació i documentació de fotografies. El projecte es diu Finestres de la memòria i és un fons fotogràfic col·lectiu format per les imatges que aporten veïns, institucions, comerciants, escoles, etc. Ara s’ha publicat un nou web de Finestres de la memòria (finestresdelamemoria.org) amb una millor visualització de les fotos i una navegació més àgil. Les fotos estan dividides per temes i èpoques i cada imatge té la seva autoria i explicació. Una bona manera de perdre’s una estona per la història de la ciutat i la seva gent.

El projecte

Finestres de la memòria va néixer l’any 2011 amb l’objectiu de tenir un fons fotogràfic digital col·lectiu de la història de l’Eixample de Barcelona, sobretot del barri de la Dreta de l’Eixample. Paral·lelament, es programen activitats culturals i exposicions vinculades al projecte, conferències i tallers especialitzats en fotografia antiga o història local.

Imatges que evoquen la mirada d’altres èpoques, finestres que s’obren al passat, fotografies que ens acompanyen al llarg de la vida i que, sovint, romanen desades en àlbums o calaixos. Imatges que ens ajuden a explicar-nos qui som. Petits tresors propis o heretats que amaguen relats potser oblidats. Ajuda’ns a recordar. Entre tots reconstruirem la memòria de l’Eixample!

Concurs de gegants, nanos i monstros típichs. Foto de Josep Torrent. 1902.

El fons fotogràfic

El fons fotogràfic de Finestres de la memòria està format per fotografies de Barcelona prèvies al 1980 i, sobretot, del barri de la Dreta de l’Eixample. La col·lecció és oberta a tothom i es pot consultar a través del web. Les fotos es digitalitzen i s’etiqueten per èpoques i temes, com ara “arquitectura i espai públic”, “esdeveniments polítics”, “comerç i oficis”, “art i cultura” o “família i amics”, entre d’altres. Cada fotografia està datada i conté una breu explicació a càrrec de la persona que l’ha cedida. Tothom qui vulgui pot col·laborar en l’elaboració d’aquest arxiu donant fotos a aquest fons, ja sigui pujant-les a través del web o bé portant-les a La Casa Elizalde, on seran digitalitzades.

Veïnes del carrer Aragó. Foto de Joan Méndez. 1959.

Les exposicions

Cada any Finestres de la memòria programa una exposició al voltant d’un tema concret. Algunes mostres han estat “Dones i pràctiques fotogràfiques”, “Fotografia domèstica dels anys 30″, “‘La Barcelona de la Transició”, “Paisatges interiors”, “Les cases de la Dreta de l’Eixample” o “Botigues amb molta història”.

Anunci de Nestlé fet a la botiga de queviures Quilez l’any 1960. Autor
desconegut. Cedida per Faustino Muñoz.